Europa nu va fi completă până când nu integrează Balcanii de Vest, declară șeful diplomației Ungariei

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că, în această perioadă grea, Uniunea Europeană are nevoie de energia și prospețimea Balcanilor de Vest. „Serbia este esențială, Muntenegru a deschis toate capitolele de negociere, Macedonia de Nord este de 18 ani stat candidat, iar Albania așteaptă de nouă ani deschiderea negocierilor de aderare la UE” – a declarat Szijjártó la Bruxelles, după reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale.

Szijjártó a declarat că Europa nu va fi completă până când nu va integra Balcanii de Vest. „Este important pentru dezvoltarea economică, securitate și contactele interumane” – a declarat Szijjártó, adăugând că în statele regiunii scade încrederea cetățenilor în UE. „În loc să ne plângem că alți jucători politici globali își măresc influența în Balcanii de Vest, ar trebui să primim în UE cele patru state balcanice” – declarat Szijjártó, referindu-se la Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Albania.

Szijjártó a declarat că „doar statele care sunt împotriva extinderii sunt vinovate că cetățenii din Balcanii de Vest își pierd încrederea în UE.”/rmihaj/lalexandrescu

www.rts.rs – 13 decembrie