Migrația ilegală violentă organizată de infractori ar urma să crească în Europa în următorii ani – a declarat joi, consilierul principal pe probleme de securitate internă al premierului ungar, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, Ungaria!” (Jó reggelt, Magyarország!), difuzată de Radio Kossuth din Budapesta.
György Bakondi a declarat că, pe lângă o serie de circumstanțe, printre care politica greșită a Uniunii Europene în materie de migrație, războiul dintre Israel și Hamas și preluarea controlului militar în regiunea Sahel, se preconizează, de asemenea, o creștere a migrației violente.
Expertul în politici de securitate a declarat că, din cauza intensificării violențelor, sârbii au desfășurat forțe speciale de poliție în zona de frontieră cu Ungaria, au reprimat bandele de traficanți de persoane, au confiscat arme, muniții, documente false și droguri. Un număr semnificativ de traficanți de persoane au fost reținuți, iar migranții reținuți au fost transferați în centre de primire îndepărtate, de unde nu s-au întors încă la frontieră, sau doar în număr foarte mic. Aceasta înseamnă că numărul încercărilor de trecere ilegală a frontierei este neglijabil în comparație cu perioada anterioră, poliția ungară oprind cele mai multe dintre acestea la gard.
Acțiunea sârbilor pare să distrugă ruta tipică de migrație dinspre Grecia spre granița ungară, care a fost creată în urmă cu opt ani. Întrebarea este – potrivit lui György Bakondi -, dacă forțele de poliție sârbe pot menține această prezență. În acest caz, ruta balcanică ar putea fi înlocuită de ruta tipică Serbia-Ungaria, care este acum înlocuită de ruta Bosnia-Herțegovina, Croația, Slovenia, care a fost activă, dar mai puțin utilizată.
György Bakondi a mai precizat pentru televiziunea publică ungară M1 că anul trecut și anul acesta au avut loc peste 2.000 de incidente armate la granița cu Ungaria, dintre care un număr semnificativ de împușcături. Acest lucru arată cât de absurdă este poziția UE conform căreia imigranții ilegali ar trebui ajutați să intre în Europa și să primească azil.
Contrar prevederilor Cartei ONU, aceste persoane nu cer azil în prima țară sigură și nu cooperează, ba chiar atacă cu arme autoritățile din țara din care vor să ceară azil, a declarat György Bakondi. (MTI – 14 decembrie)/vblanka/ctuluc
RADOR RADIO ROMÂNIA (14 decembrie)