Iranul renunţă la obligativitatea vizelor pentru 33 de ţări

Iranul a anunțat că ridică obligativitatea vizelor pentru 33 de țări, inclusiv pentru state din Golf, precum Arabia Saudită, cu care Teheranul a avut relații înghețate ani de zile până la o recentă apropiere, a anunțat joi agenția de presă iraniană Students News Agency.

„Ministerul Turismului consideră că o politică a ușilor deschise va arăta determinarea Iranului de a se angaja cu diferite țări din lume”, a relatat agenția semioficială ISNA. Decizia va crește la 45 numărul de țări sau teritorii ai căror cetățeni pot vizita Iranul fără a fi nevoie de viză, a precizat aceasta.

Măsura reprezintă un alt pas spre dezghețarea relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită în special, după ani de tensiuni între cei doi rivali din Golf, producători de petrol. În ultimul deceniu, Riadul și Teheranul s-au aliniat cu părțile beligerante din Siria, Irak și Yemen. Atacurile asupra infrastructurii petroliere saudite, pe care oficialii occidentali le pun pe seama Iranului și a forțelor sale proxy arabe, au amenințat în ultimii ani să arunce Orientul Mijlociu într-un nou conflict. Iranul a negat implicarea în aceste atacuri. Iranul și Arabia Saudită au convenit să restabilească relațiile diplomatice depline, întrerupte în 2016, în cadrul unui acord mediat de China în luna martie. Cetățenii Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Qatarului sunt incluși în decizia de renunțare la obligativitatea vizelor.

ISNA a publicat o listă completă a țărilor, care include Liban, Tunisia, India, mai multe țări din Asia Centrală, Africa și națiuni „musulmane”. Doar o singură națiune europeană aliată cu Occidentul se afla pe listă, Croația, un mic membru al Uniunii Europene și al NATO. „Rușii vor beneficia de această scutire de viză, doar dacă vizitează țara în grupuri”, a adăugat ISNA. Cetățenii din Oman au putut călători în Iran fără viză înainte de acest anunț.

Pelerinii iranieni vor începe, pentru prima dată în ultimii opt ani, să călătorească în mod regulat în Arabia Saudită începând cu 19 decembrie, a anunțat miercuri presa iraniană. /mbaciu/lalexandrescu

REUTERS – 14 decembrie