Israelul este dispus să lupte până la distrugerea grupării Hamas (expert israelian în securitate)

Nouă soldați israelieni au fost uciși marți într-un singur atac în nordul Fâșiei Gaza, un incident care s-a numărat printre cele mai letale pentru forțele israeliene de la începutul operațiunii lor terestre în Gaza, la 27 octombrie.

Vestea a provocat o undă de șoc în Israel, unde mulți sunt încă îndurerați de atacul terorist din 7 octombrie comis de Hamas. Însă analiștii spun că este puțin probabil ca incidentul să slăbească sprijinul publicului israelian pentru război, miza, spun ei, fiind prea mare. Potrivit numărătorii oficiale, 116 soldați ai forțelor israeliene de apărare (IDF) au fost uciși în luptele din Gaza de la începutul invaziei. Acest număr este eclipsat, însă, de numărul enorm de morți în rândul palestinienilor din Gaza.

Potrivit ministerului sănătății din Gaza, condus de Hamas, până marți fuseseră uciși în total 18.412 palestinieni. CNN nu poate verifica în mod independent aceste informaţii, iar IDF a declarat că a lovit peste 22.000 de ținte în Gaza de la începutul războiului. „În acest moment, pentru publicul israelian, amenințarea din partea capacităților militare ale Hamas este de așa natură încât suntem dispuși să ajungem la un număr relativ mare de victime pentru a o distruge”, a declarat pentru CNN expertul în securitate și colonelul în retragere al IDF, Miri Eisin. Soțul și cei trei copii ai lui Miri Eisin servesc în prezent în cadrul IDF. „Asta nu înseamnă că vreau să-mi sacrific copiii. Nu, înseamnă că nu știu cum voi putea trăi aici dacă nu distrugem Hamas”, a adăugat ea./mbaciu/schelaru

CNN INTERNATIONAL – 14 decembrie