Summit-ul UE de la Bruxelles, având pe agendă deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, sprijinul financiar pe termen lung pentru Kiev, ca și bugetul comunitar, este atent urmărit de presa internațională. UE va deschide negocierile aderare cu Ucraina, în ciuda opoziției Ungariei, anunță EUObserver. „Este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră și întărește”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, reacționând la veștile venite de la summit-ul UE de la Bruxelles, citează EUObserver. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat decizia ca fiind „un semnal clar de speranță pentru poporul ucrainean și pentru continentul nostru”, menționează Politico și adaugă că liderii au aprobat, de asemenea, deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova. Președinta Maia Sandu a salutat acordul și a spus că țara sa este „angajată în eforturile neesare pentru a deveni membră a UE”, reține Politico. Vom scrie viitorul împreună”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, subliniind că acesta este un moment de mândrie pentru Europa. Pentru Ucraina. Pentru Moldova. Pentru toți cei care luptă pentru valorile noastre, adaugă The Guardian. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că decizia Uniunii Europene reprezintă „un semn puternic de sprijin” și oferă „o perspectivă” pentru Kiev, scrie Le Figaro. Între timp, după ce s-a deplasat în Argentina, SUA și Norvegia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns, într-o vizită surpriză, în Germania, la Frankfurt, unde măsurile de securitate au fost înăsprite, potrivit ziarului Bild. Cu o zi înainte, Zelenski a fost la Oslo, pentru o întâlnire cu liderii celor cinci țări nordice care se numără printre principalii donatori ai Ucrainei, în lupta sa împotriva agresiunii ruse, amintește postul elvețian RTS.
La Moscova, cu ocazia conferinței de presă de final de an, unită cu tradiționala „linie directă” cu țara, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că pacea în Ucraina va veni doar atunci când Rusia își va fi atins obiectivele, informează The Washington Post. Președintele rus a vorbit încă o dată despre „denazificarea” Ucrainei, spunând că este „o problemă actuală”, reține Rai News. Declarația lui Putin semnalează că liderul rus rămâne ferm pe poziții, în ciuda zecilor de mii de morți de pe frontul de luptă și a sancțiunilor occidentale fără precedent, constată Politico. În plus, cu privire la perspectiva îmbunătățirii relațiilor Rusiei cu Occidentul, Putin a folosit un ton defensiv, acuzând Europa că ar acționa în complicitate cu ambițiile „imperialiste” americane și că ar forța schimbarea regimului în Ucraina, notează Politico.
În Israel, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu, pentru a discuta despre ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, anunță The New York Times. Confruntat cu un adevărat carusel diplomatic american, Benjamin Netanyahu rezistă, cel puțin pentru moment, dar în fața lui, administrația americană mobilizează marea artilerie, comentează Les Echos. Dar, în timp ce președintele Joe Biden vrea să se stabilească un termen pentru încheierea războiului, ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a indicat că luptele ar putea dura „mai mult de câteva luni”. Totuși, SUA insistă ca Israelul să reducă amploarea bombardamentelor sale aeriene în Fâșia Gaza și să faciliteze furnizarea de ajutor umanitar celor 2,3 milioane de palestinieni din această zonă, completează Les Echos.
La Tokyo a fost semnat un acord între Italia, Japonia și Regatul Unit cu privire la Global Combat Air Program (GCAP), un proiect conceput pentru dezvoltarea și construcția avionului de luptă al viitorului, un avion supersonic de generația a șasea, care va înlocui actualul model Eurofighter Typhoon, relatează The Asahi Shimbun, amintind că acordul vine la un an după ce cele trei țări au stabilit prima lor colaborare majoră în industria de apărare. Programul marchează primul acord comun de dezvoltare a apărării pe care Japonia l-a ratificat cu o altă națiune decât aliatul ei tradițional pentru securitate, Statele Unite, explică Euronews și adaugă că Tokyo intenționează să dezvolte un succesor pentru cele 90 de avioane de luptă F-2 aflate în serviciu cu forțele de autoapărare, care urmează să fie retrase începând din 2035, în timp ce Londra și Roma intenționează să înlocuiască în total aproximativ 240 de avioane Eurofighter. Înainte de întâlnirea trilaterală, ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, adresându-se omologului său japonez, a mai anunțat că, anul viitor, Italia intenționează să introducă în cadrul G7, pentru prima dată, și tema apărării, subliniază Euronews.
Coreea de Sud și Țările de Jos își consolidează parteneriatul strategic printr-o alianță în domeniul cipurilor, titrează Korea Yoong Ang Daily. Cu ocazia vizitei efectuate în Țările de Jos, prima de acest nivel de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, în 1961, președintele sud-coreean Yoon Seok-youl, a subliniat că securitatea în Europa, Asia de Nord-Est și regiunea Indo-Pacific este interconectată, detaliază ziarul coreean. În cadrul vizitei, compania sud-coreeană de energie nucleară KHNP a semnat un contract pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind construcția a două noi centrale nucleare în orașul Borselle, lângă granița cu Belgia și coasta Mării Nordului, scrie Fox News. Țările de Jos și Coreea de Sud au convenit, de asemenea, să amplifice cooperarea în tehnologiile digitale, inclusiv în inteligența artificială, comunicațiile mobile și cercetarea cuantică, adaugă Fox News.
În plus, Coreea de Sud va organiza, săptămâna viitoare, un forum pan-guvernamental pentru a-și evalua strategia în zona Indo-Pacific, anunță The Korea Times. Forumul, stabilit pentru marți, va evidenția realizările majore ale strategiei în Indo-Pacific și va dezbate planurile de acțiune pentru diferite proiecte în lunile următoare, proiectele preconizate variind de la construirea de platforme de conștientizare a domeniului maritim și eradicarea pescuitului ilegal, până la discuții privind cooperarea pentru dezvoltare și extinderea fondurilor cooperative regionale, explică The Korea Times. Este de așteptat ca la forum guvernul să anunțe detalii despre dialogul indo-pacific între Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia, așa cum au convenit, în august, la summit-ul de la Camp David, liderii celor trei țări, completează agenția Yonhap. (Cristina Zaharia – RADOR)/czaharia/denisse