La summitul de la Bruxelles, Ucraina şi Republica Moldova au obţinut, joi, acordul Consiliului European pentru a începe negocierile de aderare la Uniune, după ce primiseră statutul de candidate anul trecut. De asemenea, Georgia a obţinut statutul de candidat la integrare, iar Bosnia va începe discuţiile de aderare în martie, dacă raportul de evaluare al Comisiei Europene va fi unul favorabil. Ungaria a fost singura țară care s-a opus deschiderii negocierilor cu Ucraina, dar premierul Viktor Orban nu și-a exercitat dreptul de veto.
Ucraina este prima ţară care a primit statutul de candidat şi începe negocierile de aderare la UE în timp de război, iar decizia este de natură să încurajeze Kievul. Mulțumindu-le liderilor europeni, preşedintele Volodimir Zelenski a catalogat decizia drept o victorie pentru Ucraina, o victorie pentru întreaga Europă, o victorie care motivează, inspiră şi întăreşte. Şeful diplomaţiei, Dmitro Kuleba, a spus că „trăim o zi istorică” şi a adăugat „o emoţie domină, toate acestea nu au fost în zadar”. Iar premierul Denîs Şmîhal a văzut în decizia Uniunii Europene o recunoaştere a reformelor angajate în ultimii ani, dar a avertizat că drumul până la aderare va fi dificil.
Cât privește Chișinăul, parcursul european al Republicii Moldova a fost, în ultimii ani, marcat de oscilaţia electoratului între formaţiuni pro-ruseşti şi pro-europene. Statul vecin României a semnat în anul 2013 Acordul de Asociere la UE. Iar acum, după decizia Consiliului European, preşedinta Maia Sandu a declarat că succesul obținut este meritul întregii societăţi, al tuturor celor care aleg democraţia şi prosperitatea, care muncesc cu perseverenţă şi răbdare, care au ieşit la vot, au protestat pentru libertate şi nu au încetat niciodată să creadă că Republica Moldova merită mai mult.
Şi premierul Dorin Recean a scris, într-un mesaj, că decizia istorică a Consiliului European este rezultatul efortului pe care l-au depus toți cetățenii în ultimii ani. A dat asigurări că Moldova știe ce are de făcut și este hotărâtă să continue reformele pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene.
„Decizia de astăzi reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova, marcând cel mai important pas de până acum către aderarea la marea familie a Uniunii Europene”, a apreciat şi şeful diplomaţiei de la Chişinău, Nicu Popescu.
Prezent la Bruxelles și alături de cele două state încă de la început în parcursul lor european, preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, de asemenea, despre o zi istorică ce vine după progresele remarcabile făcute de Kiev și Chișinău în privinţa reformelor solicitate de Comisia Europeană.
Klaus Iohannis: „În continuare, clar că trebuie mers, poate cu viteză mai mare, ca aceste negocieri să pornească bine şi să ducă la un rezultat care înseamnă, până la urmă, integrarea în Uniunea Europeană. Vă sprijinim, fiţi curajoşi, faceţi reformele şi împreună mergem mai departe! ”
De la București, și premierul Marcel Ciolacu a transmis felicitări celor două state și a dat asigurări că România rămâne un susţinător ferm pe tot parcursul procesului de negocieri. (Daniela Budu, Radio Romania International)