Carla Bruni, Carole Bouquet, Charlotte Rampling, Roberto Alagna și mulți alții. Lista semnatarilor apelului publicat de Figaro în apărarea lui Gérard Depardieu, victima unui ‘linșaj” mediatic după numeroasele acuzații de hărțuire sexuală și agresiune sexuală care i-au fost aduse, conţine în total 56 de nume. Cu toţii artişti și personalități din lumea spectacolului care în mesaj iau partea ”ultimului monstru sacru al cinematografiei”. Pentru că atunci când se atacă o astfel de figură ”este atacată arta”, precizează documentul care amintește că actorul ”face parte din istoria cinematografiei pe care continuă să o îmbogățească”.
Inițiativa a stârnit furia mai multor asociații feministe, precum Osez le féminisme: ”Cei care urăsc sunt cei şi cele care acuză victimele că sunt călăi cu scopul de a le reduce la tăcere”, a scris colectivul pe platforma X. ”În felul acesta, victimelor le va fi greu să vorbească şi să denunţe”, a declarat pentru AFP președintele Fundației Femeilor, Anne-Cécile Mailfert.
Dar mai presus de toate, apelul a arătat fractura care s-a creat în cea de-a şaptea artă franceză, din ce în ce mai divizată în privința afacerii Depardieu între cei care îl condamnă pe faţă și cei care în schimb, îl apără. În acest caz a intervenit în ultimele zile şi președintele Emmanuel Macron, luând deschis partea lui Depardieu, în timp ce familia vedetei a denunțat o ”cabală” şi s-a declarat ”șocată”.
Investigat din 2020, Depardieu, care mâine, 27 decembrie va împlini 75 de ani, este acuzat de 15 femei de violenţă şi de hărțuire sexuală. Pentru a-i complica situația, emisiunea Complément d’enquete a difuzat imagini inedite dintr-un documentar realizat în timpul călătoriei actorului în Coreea de Nord, în 2018, și care nu a fost publicat niciodată, unde Depardieu apare în mai multe scene făcând insinuări sexuale vulgare, misogine și nepotrivite, inclusiv față de fete minore. ”O operă de ficțiune”, a declarat recent Yann Moix, autorul documentarului, denunțând editarea scenelor, făcută special pentru a-l discredita pe actor.(www.lastampa.it-26 decembrie)
Articol de Danilo Ceccarelli
Traducerea: Cătălina Păunel
RADOR RADIO ROMÂNIA, 26 decembrie