Context
Houari Boumedienne s-a născut pe data de 23 august 1927, în Clauzel, lângă orașul Guelma, din Algeria și a trecut la cele veșnice pe data de 27 decembrie 1978, în Algiers. Houari a fost ofițer în armata de eliberare a Algeriei și președinte al Algeriei între 1965 și 1978. Perioada de conducere a lui a fost marcată de instabilitate economică și lupta pentru controlul Algeriei.
O ascensiune diferită
Boumedienne și-a început stadiul militar în Algeria în 1950, pe timpul stăpânirii franceze, întrucât Algeria și-a obținut independența în 1962. Numele său original a fost Boukharouba iar numele „Boumedienne” l-a adoptat după finalizarea studiilor la Universitatea Al-Azhar din Cairo. În timpul conflictelor pentru independența Algeriei, Boumedienne a fost trimis să comande un batalion lângă orașul Oran. În 1960 a fost numit în conducerea Frontului de Eliberare algerian. Unul din obiectivele sale, în calitate de membru al Frontului, a fost de a strânge o armată împotriva stăpânirii franceze. Chiar dacă populația din Algeria era împărțită între cei care încurajează independența și cei care susțineau stăpânirea franceză, Boumedienne a plecat în Maroc și Tunisia pentru a recruta voluntari.
Tensiunile interne se risipesc în 1962, în urma unui tratat de pace cu Franța, care oprește luptele naționale dar ridica tensiunile între liderii frontului de eliberare. În 1962 au loc alegeri în Algeria, iar 90% din voturi sunt câștigate de Frontul de Eliberare națională. Liderul grupării, Ben Bella devine Prim-Ministru iar Houari Boumedienne a fost desemnat Ministru al Apărării. În mai 1963, Boumedienne fost desemnat viceprim-ministru. Colaborarea lui Ben-Bella și Boumedienne a durat doi ani, iar principala problemă a fost statutul armatei. Boumedienne a dorit să subordoneze armata puterii civile iar Ben-Bella a vrut să utilizeze armata pentru subordonarea civililor.
Din septembrie 1963, Ben-Bella a fost ales în funcția de președinte, cu un mandat de cinci ani. Între cei doi a început un conflict politic care se termină printr-o lovitură de stat, pe 19 iulie 1965. Boumedienne a reușit să-l înlăture pe Ben-Bella de la conducerea statului și și-a asumat funcția de președinte a statului Algeria.
Boumedienne președinte
După ce a preluat funcția de președinte, Boumedienne a descoperit că nu are sprijinul celorlalți lideri politici, care l-au susținut pe Ben-Bella. Timp de doi ani, Boumedienne s-a confruntat cu mișcări sociale și proteste. În 1967, cu sprijinul armatei, Ben-Bella decide să răstoarne regimul instituit de Boumendienne, însă această încercare nu are efect. În urma loviturii de stat eșuate, Boumendienne reușește să preia controlul întregului stat. Politica sa internă s-a concentrat pe naționalizarea resurselor de subsol, pentru a obliga țările de Europa vest să ofere mai multe concesii. Această măsură nu are efectul dorit iar Algeria intră într-o criză economică. Cu toate acestea, Boumedienne utilizează petrolul algerian pentru a se împotrivi colonialismului.
O altă problemă a fost industrializarea inexistentă în Algeria, întrucât Franța a menținut Algeria la statutul de țară agrară. Planul pentru industrializare a constat în naționalizarea resurselor de subsol și producerea de joburi, alături de atragerea investițiilor străine, care trebuiau să procure muncitori algerieni. În momentul în care a început războiul Yom Kippur în 1973, prețurile carburanților au crescut și austeritatea a fost introdusă. Prin austeritatea, cenzura presei a fost instituită, alături de orice formă de manifestare a opoziției. Regimul militarizat a fost instituit iar abia în 1976, Boumedienne a ridicat unele restricții.
În 1975 a încercat să obțină ieșire la Atlantic, prin Vestul deșertului Sahara, lucru care a generat un potențial război cu regatul Marocului. Cu toate că această măsură nu a mai fost pusă în aplicare, el a încercat să negocieze un acord pentru subvenții industriale cu Vestul Europei, fiind extrem de atent la independența economică a Algeriei. Boumedienne avea nevoie de susținere în fața pretențiilor vestice, astfel că a întreținut relații cordiale cu Uniunea Sovietică.
Decesul lui Boumedienne
La începutul anului 1978, Boumedienne a fost diagnosticat cu cancer de sânge, pentru care nu exista tratament la aceea vreme. El și-a oprit aparițiile publice și s-a concentrat pe tratamente, dar acestea nu au oferit rezultate. A trecut la cele veșnice pe data de 27 decembrie 1978, în El Djazaïr. La funerariile sale au participat două milioane de persoane.
(Autor: Alexandru Balaci)
Bibliografie
https://www.britannica.com/biography/Houari-Boumedienne
https://www.loc.gov/resource/frdcstdy.algeriacountryst00metz_0/?sp=4&st=slideshow