Sfântul Damian din Molokai

Context

Pe data de 3 ianuarie 1840, în Tremelo, Belgia, s-a născut părintele Damian, cunoscut și ca Iosif Damian de Veuster. Damian este venerat în biserica catolică pentru  activitatea sa religioasă din  Hawai. El a încercat să aline suferința   persoanelor care sufereau de boli, în special lepră. A trecut la cele veșnice pe 15 aprilie 1889 și a fost canonizat pe data de 11 octombrie 2009.

Viața lui Damian

Părintele Damian s-a născut într-o zonă rural a Belgiei din acel secol, fiind al șaptelea copil dintr-o familie numeroasă. A fost înscris la liceul Braine-le-Comt iar în 1858 s-a alătura societății religioase a ” Picpus Fathers”  din Leuven, Belgia. Familia lui Damian a fost de asemenea orientată către viața religioasă iar fratele lui, Pamphile, a fost un preot misionar care a călătorit inclusiv în Hawai. După  ce Pamphile  a fost diagnosticat cu o boală care nu i-a mai permis să călătorească, Damian a fost nevoit să efectueze o călătorie în Hawai, în satul Sandwich și să preia activitatea fratelui său.  Damian a ajuns în Honolulu, după o lungă călătorie, în 1864. În același timp, pentru a putea derula activitiățile religioase, el a fost numit preot pentru această misiune. În Hawai, Damian a rămas impresionat de condițiile deplorabile în care trăiau persoanele diagnosticate cu lepră, care au fost deportate în Kalaupapa, pe insula Molokai. El s-a oferit voluntar să preia conducerea așezării de pe insula Molokai și să se ocupe de suferința oamenilor. Datorită bunătății și compasiunii sale, Damian a început să organizeze slujbe și să ofere binecuvântării oamenilor care erau deportați pe insulă.
Pe lângă activitățile religioase, Damian a reușit să îmbunătățească aprovizionarea cu alimente și apa a insulei, dar a și reușit să construiască  două orfelinate pentru copiii rămași fără familie. A reușit să atragă implicarea altor preoți pentru o perioadă de șase ani. Misiunea sa pe insulă a durat 16 ani, întrucât în 1884 a fost diagnosticat cu lepră și nu a vrut să înceapă un tratament. Timp de cinci ani de zile, Damian a suportat ororile acestei boli și a fost îngropat pe insula Molokai. În 1936, rămășițele sale au fost trimise în Leuven.
În 1965, statul Hawai a trimis o statuie a sa la Washington, în National Statuary Hall. În 1995 i-a fost recunoscută sfințenia de către Papa Ioan Paul al II-lea și în 2009 a fost canonizat de Papa Benedict al XVI-lea.

Autor: Alexandru Balaci

 Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Saint-Damien-of-Molokai

https://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/2009/ns_lit_doc_20091011_de-veuster_en.html