Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Tot mai multe persoane, adulți și copii, ajung la camerele de gardă ale spitalelor sau la cabinetele medicilor de familie cu simptome de viroză respiratorie. Îngrijorările sporesc în această perioadă, mai ales că de luni copiii se vor întoarce la ore. Medicii le recomandă părinților să fie atenți la starea de sănătate a copiilor înainte de a pleca la grădiniță sau la școală, iar cei care au simptome de răceală să fie ținuți acasă.
Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș: Dacă un copil prezintă simptomele unei posibile viroze respiratorii, a unei răceli, precum secreții nazale, subfebrilități, cefalee, stare generală alterată sau tuse seacă vă recomandăm izolarea la domiciliu și vă rugăm să vă adresați medicului de familie pentru diagnostic și tratament. Viroza respiratorie se poate transmite prin picături de la o persoană infectată la alta, împrăștiate prin tuse sau strănut, prin contact direct, atunci când picăturile din nas sau gât ajung pe suprafețe prin intermediul mâinilor.
Realizator: Copiii se pot proteja de infecțiile respiratorii prin spălarea mâinilor cu apă și săpun și prin evitarea zonelor aglomerate sau a persoanelor bolnave, iar în cazul în care cineva strănută ar trebui să își acopere gura cu un șervețel. Cele mai recente date arată că 54.000 de infecții respiratorii au fost depistate în doar o săptămână și peste 3.000 de cazuri de gripă clinică./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (5 ianuarie)