Un plan pentru Fâşia Gaza, după încheierea războiului

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Un plan pentru Gaza, după încheierea războiului, a fost dezvăluit joi seară de ministrul israelian al apărării. El a transmis că organismele palestiniene vor fi responsabile din punct de vedere civil de gestionarea teritoriului, însă militarii nu se vor retrage, iar Israelul va păstra controlul general al securității și după eliminarea militanților Hamas. Propunerile ministrului apărării par că nu sunt chiar agreate de premierul Benjamin Netanyahu. Are detalii corespondentul RRA Ion Ştiubea.
Reporter: Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat înaintea întrunirii Consiliului de Război al Israelului că sistemul de apărare a schițat un plan de organizare a Fâșiei Gaza, după război, bazat pe trei principii de securitate. Primul se referă la faptul că organizaţia Hamas nu va mai conduce regiunea și nu va mai reprezenta o amenințare la adresa Israelului, al doilea privește controlul militar exclusiv al armatei israeliene și libertatea totală de acțiune în Fâșia Gaza, iar al treilea se confundă, de fapt, cu al doilea, postulând inexistența unor limite în fața acțiunilor militare israeliene. Ministrul Gallant a precizat că, din punct de vedere civil, Israelul nu va fi responsabil de organizarea Fâșiei și nu va exista nicio prezență civilă israeliană pe teritoriul ei. Un grup de lucru internațional sub conducerea Statelor Unite va lua ființă pentru a conduce opera de refacere fizică și economică a Fâşiei Gaza la care vor fi cooptate state occidentale și state arabe moderate. Controlul administrativ al zonei va fi exercitat de factori palestinieni, care vor alcătui comisii locale și vor folosi experiența în domeniul care există deja în Fâşia Gaza. Un membru al Cabinetului de Război al Israelului, care nu a apărut cu nume, dar care nu poate fi decât primul ministru Netanyahu, singurul care nu aparține sistemului de apărare, deşi îl conduce, a declarat că opinia ministrului Gallant reprezintă o opțiune, între altele, și că decizia finală se ia nu în fața presei, ci în cabinet.
Realizator: Discuțiile despre ziua de după război în Gaza au provocat deja dezacorduri profunde în Israel. Unii membri de extremă dreapta ai guvernului premierului israelian, Benjamin Netanyahu, au spus recent că palestinenii ar trebui încurajați să părăsească Gaza odată cu restabilirea așezărilor evreiești în teritoriu, propuneri considerate controversate și extremiste, care au fost respinse inclusiv de unii dintre aliații Israelului./RADOR RADIO ROMÂNA/lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 ianuarie)