Colegiul Medicilor din Municipiul București solicită rezolvarea crizei de personal din sistemul de sănătate

Colegiul Medicilor din Municipiul București solicită rezolvarea crizei de personal din sistemul de sănătate și face un apel către Ministerul Finanțelor pentru aprobarea memorandumului înaintat de Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordinea sa, precum și pentru cel înaintat de Ministerul Dezvoltării pentru unitățile aflate în subordinea autorităților locale pentru deblocarea posturilor din sistem.

Doar în capitală sunt aproximativ 900 de posturi de medici vacante, ceea ce pune în dificultate personalul aflat în activitate, care se plânge tot mai mult de suprasolicitare, dar și pe medicii care au încheiat recent rezidențiatul și nu se pot angaja ca specialiști, deși este mare nevoie de ei. Adriana Turea.

Reporter: Președintele Colegiului Medicilor din București, prof. dr. Cătălina Poiană, consideră că deblocarea posturilor în sănătate este o necesitate și atrage atenția că în prezent sistemul medical se confruntă cu un deficit semnificativ de personal.

Cătălina Poiană: Colegiul Medicilor din municipiul București face un apel către autoritățile competente să identifice soluțiile fiscale și legislative pentru deblocarea acelor posturi din sistemul de sănătate, pentru că această măsură ar facilita inclusiv integrarea în sistemul public de sănătate a acelor medici care și-au terminat pregătirea în rezidențiat şi care au promovat examenul de specialitate, oferindu-le astfel pubilitatea să își găsească locuri de muncă și acest lucru ar fi, bineînțeles, un beneficiu și pentru unitățile medicale publice, pentru că, acoperindu-şi practic deficitul de medici, completându-și schemele de personal, ar asigura o mai bună funcționalitate în sistemul de sănătate. Lipsa personalului la ora actuală în spitale înseamnă suprasolicitarea personalului existent, ceea ce afectează în ultimă instanță calitatea actului medical.

Reporter: Prof. dr. Cătălina Poiană a mai adăugat că situațiile dificile se întâlnesc în această perioadă mai ales în camerele gardă ale unor unități medicale, din cauza numărului insuficient de medici.

Realizator: Soluția va veni în câteva zile, afirmă ministrul sănătății. Într-o intervenție la Digi 24, Alexandru Rafila a explicat că vor fi aprobate memorandumurile necesare pentru obținerea derogărilor de la deciziile guvernamentale privind limitarea angajărilor în sitemul public și se caută soluții şi pentru nemulțumirile salariale ale unor categorii de angajați din sănătate, care nu exclud declanșarea grevei generale.

Alexandru Rafila: Din ceea ce am discutat eu cu dl. prim-ministru, în săptămâna care vine, atât memorandumul de la Ministerul Sănătății, cât și Memorandumul de la Ministerul Dezvoltării pentru spitalele de la autoritățile locale, inclusiv de la Administrația Spitalelor din Municipiul București, vor fi semnate, aprobate. De săptămâna viitoare spitalele pot să pregătească documentele încât să declanșeze procedurile legale de organizare a concursului într-un interval de 30 de zile. Noi am mai avut discuții repetate cu cei din sindicate, s-a discutat inclusiv posibilitatea măririlor salariale la personalul TESA în primul trimestru al acestui an, încât aceste tensiuni care există, unele dintre ele eu cred că sunt justificate, pentru că, într-adevăr, veniturile trebuie să crească și la personalul TESA, care asigură funcționarea spitalelor, și sunt convins că această grevă nu va mai avea obiect. Mai mult, debutul acestor concursuri sperăm să fie realizat până la jumătatea acestei luni, încât posturile vacante din spitale să poată să fie ocupate./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 ianuarie