Grecia, țara peisajelor de vis, nu mai este destinația preferată de cei care caută un loc de unde să lucreze în fața computerului. De la Atena, Michaela Lambrinidou ne spune de ce.
Reporter: Cel mai recent sondaj realizat de Viza guide word, cel mai mare ghid online de informații pentru vizele globale, a realizat un clasament al țărilor pe baza diverșilor factori cu impact direct asupra stilului de viață al unui nomad digital.
Pe primul loc se află Spania, urmată de Argentina și apoi de România. Grecia se ocupă locul 28 în acest clasament. Digital nomad viza index a clasificat țările pe baza unor factori precum disponibilizarea activă a vizelor, viteza internetului, politicile fiscale, condiții de venit pentru obținerea vizei, costul vieții, punctajul global privind sistemul de sănătate și popularitatea turismului fiecărei țări.
O problemă cheie cu care se confruntă nomazii digitali din Grecia este o nepotrivire între un peisaj atractiv și numeroasele impedimente care apar în viața de zi cu zi, mai ales atunci când cineva alege să lucreze dintr-un sat aflat în mediul rural grecesc, cum ar fi, de exemplu, viteza internetului. Dacă preferă într-un oraș mare precum Atena sau Salonicul, atunci acesta se poate confrunta deseori cu prețuri uriașe la chirii sau la supermarket.
Cuantumul venitului lunar pentru acordarea vizei nomazilor digitali este fixat în Grecia la 3.500 euro și crește pentru fiecare membru aflat în întreținere, fie el partener sau copil. Dacă un nomad digital dorește să rămână mai mult timp, poate solicita un permis de ședere de doi ani. Birocrația este o altă problemă. Inițial, viza se obținea în maximum trei luni, dar cu timpul situația s-a schimbat și solicitanții ar putea aștepta chiar și un an de zile, fapt ce-i determină adeseori să opteze pentru altă destinație precum Spania, unde vor obține vize în maximum două luni.
Ministerul de resort din Grecia urmează să introducă însă un nou model de permise de ședere, pentru a facilita și a simplifica procedurile. Noul cod prevede eliminarea unor excepții privind eliberarea permiselor de ședere și emiterea unor avize de muncă pentru lucrători permanenţi sau sezonieri și pentru a deservi grupuri de cetățeni și de profesii, vize pentru sport, vize de artist sau nomazi digitali, în cooperare, fireşte, cu ministerele de resort. Durata de ședere a acestora va fi plus trei ani și se va percepe o taxă unică de 90 euro pe an./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 ianuarie