2024.január 10.

 

Egyre több influenzás megbetegedésről érkezik hír

Legalább kilenc ember halt meg influenzában a megfázásos szezon kezdete óta hazánkban. Közülük hatan tavaly vesztették életüket, és további két halálesetet jegyeztek fel Beszterce-Naszód és Temes megyében 2024-ben. Bár az egészségügyi minisztérium szerint jelenleg nincs influenzajárvány Romániában, az egészségügyi egységek több térségben egyre zsúfoltabbak. A iasi-i Fertőző Betegségek Kórházában például több mint 30 személyt vesznek fel, és van egy társfertőzéses, influenza és COVID eset is – mondta Florin Rosu, az intézmény vezetője.

Florin Rosu: „A légzőszervi vírusok, és különösen e kórkép legsúlyosabb formája, az influenza felgyorsult hullámával állunk szemben. Természetesen vannak PCR tesztekkel igazolt influenzás eseteink, de sok olyan beteg is van, akinél klinikai influenzát diagnosztizáltak. A COVID-19-es betegek számának jelentős növekedését is tapasztaljuk. Jelenleg az első olyan beteget is ellátjuk, akinél társfertőzés, azaz influenza és COVID-19 volt”.

A légúti fertőzések növekvő száma mellett a helyzetet az akut orvoshiány is nehezíti, mondja Emilian Imbri egészségpolitikai szakértő. A közszolgálati rádió reggeli hírműsorának vendégeként azt tanácsolta a lakosságnak, hogy tartsák be a megelőző intézkedéseket a vírusok terjedésének megállítása érdekében. (Radio România Actualităţi)

Beleegyezésük nélkül filmezhetné a határrendőrség az utasokat

Az erről szóló törvénykezdeményezést a Nemzeti Liberális Párt (PNL) több képviselője írta alá. A tervezett jogszabály értelmében a határrendőrség és a csendőrség jogosult lenne az érintett személyek beleegyezése nélkül is nyilvánosan filmezni, ha tudomásuk van arról, hogy bűncselekményt követtek el vagy készülnek elkövetni. A javaslatot először a képviselőház vitatja meg. Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Iulia Gherman beszámolt, a szóban forgó hatóságok szakemberei jogosultak lesznek arra is, hogy nyilvános helyeken filmezzenek, ha a megszerzett információk a törvény szerint felhasználhatók bűncselekményt előkészítő vagy elkövető személyek, körözött személyek vagy körözött áruk azonosítására. A dokumentum szerint, a határrendészetnek joga van közvetlenül és ingyenesen hozzáférni a közterületek megfigyelőrendszereihez. Továbbá a csendőrség jogosult ujjlenyomatot venni az általuk gyanúsított személyektől

A törvényjavaslatot a február 1-jén kezdődő parlamenti ülésszakon vitatják meg. (Radio România Actualităţi)

Helyreállt a közlekedés a moldvai utakon

Minden országos közút és autópálya nyitva áll a forgalom előtt, és a rossz időjárás miatt elrendelt, a súlykorlátozásokat is feloldották. Moldva térségében azonban még mindig téli körülmények uralkodnak több útszakaszon. Iaşi, Neamţ és Brăila megyében 11 iskola továbbra is zárva van. Iaşi megyében azonban szerdán minden iskolában zavartalanul folyik a tanítás – közölte Luciana Antoci, a megyei tanfelügyelőség vezetője. (Radio România Actualităţi)

 

Az oktatási minisztérium nyilvános vitát indított az „Első egyetemista a családban” programról

Ennek célja az, hogy megkönnyítse a hátrányos helyzetű – például vidéki – diákcsoportok felsőoktatáshoz való hozzáférését. A kezdeményezők azzal érvelnek, hogy ilyen támogató intézkedések nélkül megnő a veszélye annak, hogy a kiszolgáltatott háttérrel rendelkező diákok elállnak az egyetemi tanulmányok megkezdésétől, vagy lemorzsolódnak. Az érdekelt intézmények és szervezetek ezen a héten nyújthatják be javaslataikat vagy észrevételeiket a szóban forgó törvénytervezettel kapcsolatban. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin