Cea mai bună dietă din 2024 este cea mediteraneană

Experții de la US News & World Report au făcut un top al celor mai bune diete din anul 2024, evaluând fiecare plan alimentar în funcție de sănătate, siguranță, ușurința în a o urma și promovarea unui stil de viață sănătos și durabil.
Pentru al şaptelea an consecutiv, dieta mediteraneană, bazată în principal pe cereale integrale, leguminoase, nuci și grăsimi nesaturate din ulei de măsline extravirgin, carne slabă de pasăre și foarte mult peşte, a fost considerată de experţi alimentaţia cea mai ușor de urmat, dar şi cea mai bună pentru familie, pentru persoanele care suferă de diabet, pentru oase și pentru inimă.
Pe locul al doilea s-a plasat dieta DASH (prescurtare de la Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandată celor care doresc să prevină sau să elimine problemele legate de hipertensiune, care încurajează consumul unor alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, limitând însă foarte mult sodiul.
Pe locul al treilea se află dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), care necesită două regimuri alimentare dovedite — DASH și dieta mediteraneană — și se concentrează pe acele alimente din ambele diete care îmbunătățesc în mod specific sănătatea creierului.
Comisia, alcătuită din 43 de experți în nutriție, a evaluat pentru prima dată și dieta vegană, care s-a clasat pe locul zece.
Ultimul loc pe lista celor 30 de diete generale analizate a fost ocupat de dieta raw-food, care recomandă consumul de alimente care nu au fost ”gătite, procesate, iradiate, modificate genetic sau expuse la pesticide sau erbicide”. Majoritatea persoanelor care urmează acest plan alimentar consumă doar jumătate din caloriile pe care le-ar mânca într-o dietă gătită și acesta este doar unul dintre motivele pentru care majoritatea experților în nutriție nu o recomandă. (www.ansa.it- 10 ianuarie)
Traducerea: Cătălina Păunel/cpaunel

RADOR RADIO ROMANIA, 10 ianuarie