Rod Stewart, un artist deplin

Autor: Alexandru Balaci

Context

La 10 ianuarie 1945 s-a născut cântăreţul şi compozitorul britanic Rod Stewart (numele real: Roderick David Stewart), unul dintre cele mai cunoscute staruri rock ale anilor ’70.

De la chitară, la star

Rod Stewart s-a născut la 10 ianuarie 1945, la Londra, părinţii săi fiind scoţieni. La 14 ani a început să cânte la chitară, împreună cu câţiva colegi de şcoală punând bazele grupului Kool Kats, potrivit www.thefamouspeople.com. Ca adolescent, l-a întâlnit pe interpretul de folk Wizz Jones. A pus bazele, în 1962, grupului The Ray Davies, cunoscut mai târziu drept The Kinks. Ulterior, s-a alăturat grupului Jimmy Powell & the Five Dimensions, fiind vocalist, dar și cântând la muzicuţă.
Urmează grupul ”The Hoochie Coochie Men”, care apoi şi-a schimbat numele în Steampacket. După destrămarea acestei trupe, Rod Stewart devine solist la Shotgun Express. Din acest grup mai făceau parte Mick Fleetwood şi Peter Green, care mai târziu vor forma grupul Fleetwood Mac. În 1968 a fost lansat albumul ”Truth”, urmat de materialul discografic ”Beck-Ola”, apărut în 1969. ”An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down” a fost primul album solo al lui Rod Stewart, lansat în 1969, iar ”Gasoline Alley” a fost al doilea album solo apărut în 1970.

Câţiva ani mai târziu, în 1971, a apărut ”Every Picture Tells a Story”, care a inclus şi ”Maggie May”, prima piesă cu care Rod Stewart a început să fie difuzat la radiouri. Atât albumul, cât şi piesa au ajuns pe locul întâi în Statele Unite şi Marea Britanie. ”Maggie May” i-a adus şi primirea în galeria ”Rock and Roll Hall of Fame”.  Rod Stewart era şi membru al grupului Faces. A lansat, în 1972, materialul ”Never a Dull Moment”, care a ajuns pe locul 2 în clasamentul american şi pe locul întâi în Anglia. În 1974, artistul a anunţat şi destrămarea grupului Faces.

A urmat”Atlantic Crossing” un album lansat în 1975, de unde piesa, ”Sailing” – un cover după Sutherland Brothers, a ajuns în fruntea topului britanic. Un nou album ”Foot Loose & Fancy Free”, lansat în 1977, cu piesa ”You’re In My Heart”, între altele. A urmat single-ul ”Da Ya Think I’m Sexy?”, de pe albumul ”Blondes Have More Fun…or Do They?”. Piesa a ajuns pe primul loc în Marea Britanie şi SUA.          În 1980 a apărut albumul ”Foolish Behaviour”, care a fost urmat de albumul ”Tonight I’m Yours”. Din 1981 şi până în 1988, cariera lui Rod Stewart a cunoscut o perioadă de regres. În 1988 a apărut ”Out Of Order”.
Următorul album a fost ”Vagabond Heart”, care a inclus piesele ”Rhythm of My Heart” şi ”Motown Song”. În 1990, însă, a fost lansată ”It Takes Two”, o colaborare cu Tina Turner. În 1993, pentru coloana sonoră a filmului ”Cei trei muschetari”, artistul a colaborat cu Sting şi Bryan Adams, înregistrând ”All For Love”, care ajungea în fruntea clasamentului american.  În 1994, Rod Stweart a primit o stea pe Bulevardul Celebrităţilor din Hollywood. Rod Stewart a concertat în România, în 1995, alături de Joe Cocker şi Eros Ramazzotti, în cadrul Festivalului Rockmania. În 2001 a scos ”The Story So Far: the Very Best Of”, o compilaţie care a ajuns în fruntea clasamentelor din mai multe state.  În 2006, artistul s-a întors la rock cu ”Still the Same… Great Rock Classics of Our Time”.
A fost înnobilat, în 2016, de regina Elisabeta a II-a. Starul britanic a fost distins cu titlul de cavaler pentru contribuţia sa la muzica britanică şi angajamentul său în scopuri caritabile. Cu acel prilej, şi-a exprimat satisfacţia, declarând că „nu îşi putea dori ceva mai mult”. În septembrie 2018, Rod Stewart a susţinut un concert de excepţie la Bucureşti.  Devine, în 2019, cel mai vârstnic interpret solo care a reuşit să ajungă cu un material discografic pe prima poziţie în topul albumelor din Marea Britanie, fiind vorba de cel de-al 10-lea album de studio al artistului intitulat „You’re In My Heart”.A  fost căsătorit de două ori (cu Alana și cu modelul Rachel Hunter) și are sapte copii, din cinci relații (ultimul dintre ei a fost conceput la vârsta de 60 de ani, cu top-modelul Penny Lancaster, logodnica lui din prezent).

Unul dintre cei mai buni interpreți ai pop-ului, Rod Stewart are nenumarate piese în top 10 și a câștigat Diamond Award al World Music Awards show, pentru 100 milioane de discuri vândute în toată lumea și Grammy Award pentru Best Traditional Pop Vocal Album.

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/biography/Rod-Stewart

https://m.cinemagia.ro/actori/rod-stewart-175866/biografie/