Inițiativa „MCM Black Sea” își propune să asigure navigația în apele Mării Negre, inclusiv exportul de cereale ucrainene de-a lungul coastelor românești și bulgare
LE MONDE (Franța), 11 ianuarie 2023 – Turcia, Bulgaria și România, trei membri NATO cu ieșire la Marea Neagră, au semnat joi, 11 ianuarie, un acord tripartit pentru combaterea minelor plutitoare. „Inițiativa de contramăsuri pentru mine la Marea Neagră” („MCM Marea Neagră”), semnată la Istanbul, ar trebui să permită asigurarea navigației, inclusiv exportul de cereale ucrainene de-a lungul coastelor românești și bulgare.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, și ministrul adjunct al apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov, s-au alăturat ministrului turc al apărării, Yasar Güler, într-un palat de pe Bosfor, poarta de sud spre Marea Neagră, pentru a semna un acordul pe care îl vor prezida pe rând timp de șase luni. „Am decis împreună să semnăm un protocol între țările noastre pentru a combate mai eficient pericolul minelor din Marea Neagră, prin consolidarea cooperării și a coordonării existente”, a spus Güler, adăugând că negocierile au început „în septembrie”.
Inițiativa „MCM Black Sea” a fost creată de Turcia în august 2023, după ce Moscova a refuzat să prelungească acordul care permite(a) exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, lansat cu un an mai devreme sub auspiciile Națiunilor Unite.
Doi marinari răniţi
Deși cei trei semnatari aparțin Alianței Atlantice, Güler a subliniat că „această inițiativă va fi deschisă doar navelor din cele trei țări aliate de coastă”, excluzând astfel intervenția țărilor terțe, pentru a nu contraveni Convenției de la Montreux, care guvernează navigaţia în Bosfor pe timp de război. „Contribuțiile convenite [cu] alți actori în anumite domenii vor fi posibile în timp, atunci când condițiile vor fi îndeplinite”, a adăugat el.
Conform Convenției de la Montreux, care dă Turciei autoritate asupra strâmtorii, Ankara a interzis accesul în Bosfor navelor militare care nu au sediul de obicei în Marea Neagră.
De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, la nordul Mării Negre, țările de coastă s-au temut de apariția minelor plutitoare, plasate de către beligeranți pentru a-și proteja coastele. De atunci, mai multe dispozitive au fost reperate și recuperate fără daune. Dar, la sfârșitul lunii decembrie, o navă de marfă sub pavilion Panama care se îndrepta către un port ucrainean pentru a încărca cereale a lovit o mină, iar doi marinari au fost răniți.
Traducerea: Ruxandra Lambru /RADOR RADIO ROMANIA//rlambru/cciulu