Un studiu publicat în revista Frontiers in Aging şi realizat de Universitatea din California din San Diego în colaborare cu compania franceză L’Oréal, arată că unii dintre microbii care trăiesc în mod obișnuit pe pielea noastră ar putea fi responsabili de mult detestatele riduri de expresie din jurul ochilor, numite popular ”laba gâştei”.
Potrivit autorilor, aceasta este prima cercetare care izolează componente specifice ale microbiomului pielii, adică setul de microorganisme care populează pielea, legate de sănătatea acesteia, deschizând, prin urmare, calea cremelor viitorului.
”Studiile anterioare au arătat că tipurile de microbi de pe pielea noastră se schimbă odată cu vârsta”, explică Se Jin Song de la Universitatea din California, coordonatorul studiului. ”Şi pielea se schimbă fiziologic odată cu vârsta: se formează ridurile, iar tenul devin mai uscat. Aceste modificări nu se produc însă la fel pentru toată lumea: unele persoane au o piele mai îmbătrânită, sau dimpotrivă, mai proaspătă decât alte persoane de aceeași vârstă. Folosind metode statistice avansate – continuă cercetătorul – am reușit să distingem microbii asociați cu aceste tipuri de semne de îmbătrânire a pielii de cei asociați pur și simplu vârstei”.
Rezultatele, bazate pe analiza a 13 studii efectuate în trecut de compania cosmetică franceză, arată o legătură între tipul de microbiom și ridurile ‘laba gâştei’, în timp ce nu există nicio asociere între microorganismele prezente și nivelul de hidratare al pielii. ”Această cercetare marchează un pas semnificativ înainte spre dezvoltarea tehnologiilor pentru o piele mai sănătoasă, cu un aspect mai tânăr”. ”Așteptăm cu nerăbdare să contribuim la dezvoltarea unor noi soluții de îngrijire a pielii”, spune Qian Zheng, coautor al studiului.
.(www.ansa.it- 12 ianuarie)
https://www.ansa.it/canale_scienza/notizie/biotech/2024/01/12/trovati-i-microrganismi-responsabili-delle-rughe-_cb7745de-9788-48bc-9405-f779e3e282b3.html
Traducerea: Cătălina Păunel/cpaunel
RADOR RADIO ROMÂNIA, 12 ianuarie