BANKING NEWS: Se extind protestele fermierilor în Europa – Românii urmează modelul germanilor și al polonezilor

Fermierii și transportatorii români au continuat protestele în toată țara, iar negocierile cu guvernul de coaliție se reiau pe tema ratelor ridicate ale polițelor de asigurări și a întârzierilor la plata subvențiilor.

Convoaie mari de tractoare și camioane au început să se formeze în urmă cu cinci zile pe drumurile naționale, mai ales în apropierea marilor orașe din România, îngreunând sau blocând traficul.

Fermierii și transportatorii au blocat, de asemenea, pentru scurt timp, o trecere a frontierei cu Ucraina în nord-estul României la data de 13 ianuarie și au încercat să blocheze intrarea în portul Constanța de la Marea Neagră.

Fermierii cer guvernului să rezolve problema polițelor mari de asigurare, precum și a accizelor ridicate la motorină.

Ei solicită, de asemenea, moratorii pentru împrumuturi și reducerea întârzierilor ce se observă în prezent în plata subvențiilor agricole și a compensațiilor pentru daunele provocate de secetă, precum și măsuri tehnice pentru reducerea timpilor lungi de așteptare la granițe.

Transportatorii au mai cerut ca pentru camioanele care provin din Uniunea Europeană să existe o linie separată la punctele de trecere a frontierei și în portul Constanța față de camioanele din afara blocului comunitar, inclusiv Ucraina.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanța a devenit cea mai importantă rută alternativă de export a Kievului de-a lungul Dunării. Portul a livrat anul trecut 36 de milioane de tone metrice de cereale, în creștere cu 50% față de anul precedent. Cerealele ucrainene au reprezentat aproximativ 40% din total, adică 14 milioane de tone.

Protestatarii au purtat discuții cu miniștrii Transporturilor și Agriculturii pe 13 ianuarie și se vor întâlni cu ministrul Finanțelor pe 14 ianuarie.

România organizează în acest an alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europene.

Fermierii germani au început și ei mobilizări, încheind o săptămână de proteste la nivel național împotriva reducerii subvențiilor europene și de stat, în timp ce șoferii de camioane și fermierii polonezi au blocat de la sfârșitul anului 2023 mai multe treceri cu Ucraina, cerând UE să reintroducă un sistem prin care companiile ucrainene să primească licențe pentru a activa în cadrul blocului comunitar.

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/715738/aplonontai-oi-agrotikes-diamartyries-stin-evropi-to-paradeigma-ton-germanon-kai-polonon-akolouthoyn-oi-roumanoi

Traducerea: Carolina Ciulu

BANKING NEWS (Grecia), 14 ianuarie