„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Medicii de familie și cei din policlinici amenință că își vor închide cabinetele, după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a propus scăderea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate. Medicii spun că veniturile lor ar urma să fie mult mai mici din februarie, cu procente cuprinse între 30 și 50%. Reducerea sumelor decontate pentru pacienții de pe liste și pentru consultații este prevăzută într-un proiect pus în transparență publică de CNAS săptămâna trecută, dar reprezentanții doctorilor spun că astfel de propuneri nu ar trebui să existe, în contextul în care în toată țara – și mai ales în zonele rurale – numărul medicilor de familie este tot mai mic. De exemplu, în județul Hunedoara este un deficit de aproape 200 de medici de familie. Transmite corespondentul Radio România Actualități Ilie Pintea.
Reporter: Constantin Gheorghiu este medic de familie la Petroșani și spune că a aflat cu stupoare că ar urma să primească mai puțini bani pentru consultații, în condițiile în care vin tot mai mulți pacienți, iar deficitul de medici de familie este în continuă creștere.
Constantin Gheorghiu: Acum au scăzut drastic. Să știți că se discută la nivel național să punem parafa jos, să închidem cabinetele.
Reporter: Noile valori ale punctelor, atât pentru asistența medicală primară, cât și pentru ambulatoriul de specialitate, au apărut în transparență decizională pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Adrian David, managerul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, spune că a discutat deja cu medicii de familie.
Adrian David: Să reducă veniturile. Din calculele noastre, se propune o reducere cu 30%. Clar că sunt nemulțumiri. Urmează să se facă demersuri.
Reporter: În județul Hunedoara există un deficit de aproape 200 de medici de familie, iar cei aflați în activitate sunt deja la pensie ori trecuți de 60 de ani. Doar doi medici de familie au venit în județ în ultimul an./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar