Ungaria se bazează pe sprijinul Austriei în lupta împotriva migraţiei ilegale şi în efortul depus pentru accelerarea aderării ţărilor din Balcani de Vest la Uniunea Europeană, a declarat ministrul ungar de externe la Viena, după întrevederea sa avută cu omologul său austriac, pentru televiziunea publică ungară M1.
După întâlnirea cu ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, Péter Szijjártó a declarat că a început consultările pentru a asigura succesul președinției rotative a Ungariei la UE în a doua jumătate a anului 2024. Această serie de consultări a început la Viena, deoarece se poate conta în mare măsură pe sprijinul Austriei în două obiective importante pentru președinția ungară și pentru interesul național ungar, şi anume: în lupta împotriva migrației ilegale și în efortul depus pentru accelerarea extinderii UE către Balcanii de Vest, a adăugat oficialul ungar.
Referitor la migraţia ilegală a subliniat: Austria este una dintre ţările UE care se pronunţă ferm şi ia măsuri împotriva acesteia. Péter Szijjártó a amintit că Ungaria a acumulat multă experienţă în acest domeniu şi a protejat în acelaşi timp frontiera sa şi pe cea sudică a UE. Dacă țara nu ar fi cheltuit miliarde de euro, mulți dintre cei 100.000 de migranți ilegali opriți la granița cu Ungaria ar locui cu toții aici în Europa, înrăutățind și mai mult securitatea, sporind amenințarea terorismului și exacerbând pericolul formării unor societăţi duale. Obiectivul Ungariei este ca legislaţia europeană să respecte, în sfârşit, dreptul internaţional care permite refugiaţilor să rămână temporar în prima ţară sigură, a subliniat ministrul. Péter Szijjártó a amintit că Ungaria, ca prima ţară sigură, permite intrarea tuturor celor care se refugiază din cauza războiului din Ucraina, în acelaşi timp însă, cei care vin din Sud, de foarte departe, nu au dreptul să intre, deoarece au trecut prin cel puţin 3-5 ţări sigure. Doar ungurii au dreptul să decidă pe cine lasă să intre şi cu cine sunt dispuşi să trăiască, a subliniat politicianul, care a adăugat: La Bruxelles trebuie realizată o schimbare politică radicală, astfel încât UE să nu importe problema, ci să ajute la rezolvarea problemelor îndepărtate. În acest sens a amintit că populația Africii crește extrem de rapid şi de aceea Europa nu ar trebui să inspire africanii să se relocalizeze, ci mai degrabă să-i ajute să rămână pe loc prin investiții, dezvoltare și formare. Ungaria procedează în tocmai, susține dezvoltarea țărilor africane cu câteva 10 milioane de dolari, oferă burse de studii pentru mii de studenți africani, a menționat Péter Szijjártó.
Referindu-se la extinderea UE către Balcanii de Vest, Péter Szijjártó a subliniat că UE are nevoie de un nou impuls, iar ţările din Balcanii de Vest îl pot oferi. Uniunea Europeană are nevoie mai mare ca aceste ţări să adere la UE, mai mult decât au nevoie ele să devină membre, astfel încât ritmul de aderare trebuie accelerat, acesta fiind unul dintre obiectivele preşedinţiei ungare a UE, a afirmat şeful diplomaţiei ungare.
Péter Szijjártó a mai menţionat că au fost abordate şi chestiuni bilaterale cu Alexander Schallenberg. De asemenea, l-a asigurat pe omologul său austriac că Ungaria va continua să susţină candidatura Austriei la statutul de membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru perioada 2027-2028.
Minsitrul ungar de extere a mai spus că s-a întâlnit şi cu secretarul general al Partidului Libertății din Austria (FPÖ) și cu politicienii FPÖ, membri ai Grupului de Prietenie Ungaria-Austria din Parlamentul de la Viena./rganciu/denisse
(MTI – 16 ianuarie)