Creşte numărul de cereri pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova

Realizator: Mihaela Enache – Numărul de cereri privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă, motiv pentru care autoritățile cer o prelungire cu până la șase luni a termenului de examinare a solicitărilor. Conform datelor oficiale, 70% dintre solicitanți sunt cetățeni ruși, iar 20% ucraineni. De la Radio Chișinău relatează Victoria Cernea.
Reporter: Agenția Servicii Publice solicită extinderea termenului de examinare a cererilor, de la 20 de zile la șase luni, având în vedere creșterea numărului de solicitări de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Am propus să extindem termenul de recunoaștere a cetățeniei, să reușim să facem toate verificările și interprelările în statele de origine – a menționat pentru Radio Chișinău directorul ASP, Mircea Eșanu. Creșterea numărului de cereri de cetățenie din partea rușilor denotă tentativele de eschivare de la înrolarea în Armata Rusă – este de părere analistul Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.
Anatol Țăranu: Ei încearcă să evite mobilizarea în armata rusă, încearcă să evite trimiterea pe front și cetățenia Republicii Moldova ar putea să-i salveze. Eu cred că anume războiul din Ucraina a provocat această explozie de solicitări privind cetățenia Republicii Moldova în Federația Rusă.
Reporter: Rusia ar putea începe mobilizarea completă după alegerile prezidențiale din martie 2024, sugera la finalul anului trecut secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov. Potrivit cifrelor Kievului, Rusia ar pierde zilnic circa 1.000 de soldați pe frontul din Ucraina./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 ianuarie)