Protestele medicilor de familie şi ale celor care au cabinete în policlinici continuă

Continuă protestele medicilor de familie şi ale celor care au cabinete în policlinici, cu o zi înainte de consultările programate la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În Bucureşti, medicii s-au adunat în faţa sediului CNAS. Este acolo şi reporterul RRA Adriana Turea, are detalii în direct. Bună ziua!

Reporter: Bună ziua! Câteva zeci de medici de familie și medici din ambulatoriul de specialitate protestează în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ei reclamă scăderea veniturilor cabinetelor, de la 1 februarie, cu peste 30 de procente, conform proiectului de ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul CNAS. Doctorii din cele două categorii profesionale spun că nu-și mai pot acoperi cheltuielile. De exemplu, o consultație care acum este decontată la valoarea de 50 de lei, de la 1 februarie va fi 35 de lei.

Medicii vor respect din partea autorităților, nu vor să-și închidă cabinetele și nu vor să plece din țară. Pentru mâine sunt programate două runde de consultări între reprezentanții medicilor și cei ai CNAS, dar și între reprezentanții Colegiului Medicilor din România și cei ai Casei. Medicii speră să se rezolve situația fără să fie afectat bugetul destinat acestora. În caz contrar, sunt hotărâți să nu semneze de la 1 februarie actele adiționale cu casele de asigurări de sănătate, ceea ce ar afecta și pacienții care vor fi nevoiți să plătească serviciile medicale.

Realizator: Mulțumesc, Adriana Turea! În județele Arad, Vâlcea sau Dolj, medicii protestează în faţa prefecturilor. În Craiova sunt aproape 200. A vorbit cu câţiva dintre ei corespondentul RRA Florin Firu.

-: Am ieșit în stradă astăzi pentru o decizie care a fost luată pe nedrept pentru pacienți, în primul rând, lucru care în momentul de față nu face altceva decât să ne ducă la o decizie radicală, să oprim contractele cu Casa de Sănătate, iar pacienții să fie nevoiți ori să rămână acasă și să se descurce pe cont propriu ori, pur și simplu, să vină să plătească serviciile toate care erau decontate de Casa de Sănătate. Doctorul Mogoșanu Constantin, medic specialist pe medicină internă.

-: Noi nu ne vom putea susține cheltuielile cabinetelor, pregătirea profesională care este obligatorie, achiziționarea de noi aparaturi medicale. Putem ajunge într-o situație dramatică, astfel încât să ne închidem cabinetele sau chiar să emigrăm, să ne întoarcem în urmă cu 10-20 de ani, când a fost un exod masiv al medicilor. Sunt medic endocrinolog cu supraspecializare endocrinologie pediatrică.

-: Scăderea /…/ afectează totul. Impozitele au crescut, tot a crescut și victimă o să fie omul,din păcate. Hisham Tageldin, comuna Bulzești./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 17 ianuarie