Revista presei internaționale – 17 ianuarie

Ca în fiecare an, în această lună, Elveția este țara care se află în atenția presei internaționale prin organizarea Forumului Economic Mondial în stațiunea montană Davos. De această dată însă, Elveția pare să devină și mai importantă, dată fiind oferta sa de a găzdui tratative de pace menite să pună capăt războiului din Ucraina. Așadar, să vedem ce spun ziarele.

„Zelenski avertizează, premierul chinez vinde, iar Amherd face șpagatul”. Titlul acestui articol din ziarul elvețian Berner Zeitung este ironic și merită explicat. Ziarul elvețian informează că „președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki, se află în Elveția, unde va participa la forumul economic, dar, unde, bineînțeles, va pleda caauza țării sale greu încercate în fața liderilor lumii”. Potrivit aceluiași ziar, tot în Elveția se află și premierul Chinei care, potrivit aceluiași ziar, „va căuta să promoveze cât mai bine imaginea țării sale”. Și, în sfârșt, ‚șpagatul’ i-ar aparține proaspetei președnte elvețiene, Viola Amherd, care, „la rugăminte președintelui Zelenski, s-a oferit să găzduiască tratative vizând pacea în Ucraina”. Un alt ziar elvețian, Thurgauer Zeitung, afirmă că „Zelenski a spus că Putin este un animal de pradă care dorește un război fără sfârșit”. În privința premierului chniez, același ziar afirmă că „acesta a lăsat Ucraina deoparte”. Referindu-se tot la Davos, cotidianul francez Le Monde remarcă faptul că „pandemia de Covid-19 nu se mai află în centrul discuțiilor, iar Bill Gates știe că nu mai este profetul vremurilor noi”. Ziarul italian Corriere della Sera oferă detalii despre întâlnirea avută la Davos de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președintele Zelenski, Potrivit ziarului italian, șefa comisiei i-ar fi spus președintelui ucrainean că, cităm, „inimile noastre sunt alături de soldații tăi din prima linie, iar încrederea într-un viitor alături de Uniunea Europeană le va da forță”.

În Rusia însă, președintele Putin își vede de treburile sale. Publicația US News & World Report relatează că, „pe teritoriul ucrainean ocupat de ruși, Putin strânge semnături în vederea realegerii sale”. Este vorba despre orașul Donețk, unde, potrivit aceleiași publicații, „localnicii stau la coadă ca să-și înregistreze sprijinul față de Vladimir Putin”. Din Rusia, dacă răsfoim ziarul Pravda, observăm că președintele Putin se arată sigur de el. Iată câteva declarații ale sale, citate de ziarul moscovit: „Civilii din Ucraina nu sunt dușmanii Rusiei, dușmanii Rusiei sunt în Occident. Ei doresc înfrângerea strategică a Federației Ruse și divizarea ei. Își doresc asta de secole, dar se pare că ne vom ocupa mai repede de ei”.

În Statele Unite însă, un fost președinte se află pe prima pagină a ziarelor. Este vorba despre Donald Trump, care, luni (15 martie) a câștigat categoric un scrutin din statul Iowa în vederea noii sale candidaturi la conducerea țării din partea Partidului Republican. Iată și ce spun ziarele: „Democrații profită de rezultate ca să-și lanseze o campanie pe tema pericolului reprezentat de Trump”, titrează cotidianul britanic The Guardian. Ziarul american The New York Times opinează că „rezultatul scrutinului din Iowa nu este surprinzător și nici măcar neașteptat”. „După victoria lui Trump în Iowa, Partidul Republican se îndreaptă acum spre New Hampshire, un stat unde Donald Trump ar dori să profite de covârșitoarea sa victorie din Iowa”, subliniază americanul The Washington Post. În fața unei eventuale reveniri a lui Trump la Casa Albă, Europa ar trebui să se pregătească și ea și, cum Belgia deține acum președinția rotativă a UE, iată un sfat al premierului Alexander De Croo, citat de ziarul francez Le Figaro„Dacă anul 2024 ne aduce din nou (deviza lui Trump) America First (America în primul rând), mai mult ca oricând Europa se va afla singură cu sine însăși”.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)