Parlamentul şi Consiliul European au ajuns la un acord pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon la vehiculele grele

Parlamentul şi Consiliul European, din care fac parte reprezentanţii statelor membre, au ajuns la un acord pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon la vehiculele grele, în speţă la camioane, autobuze şi tiruri.

Producătorii auto vor fi obligaţi să respecte noile ţinte în etape până în 2040. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii:

Reporter: Colegislatorii au convenit să extindă domeniul de aplicare al regulamentului pentru ca aproape toate vehiculele grele noi să facă obiectul reducerii emisiilor. Astfel, reducerea vizează camioanele grele de peste 7,5 tone și autocarele, dar în viitor, comisia va analiza posibilitatea includerii și a camioanelor mai mici de sub 5 tone.

Acordul extinde, de asemenea, domeniul de aplicare al regulamentului și la vehiculele profesionale, cum ar fi camioanele de gunoi sau betonierele. Acestea se vor supune reglementărilor similare din 2035. Modificările propun, de asemenea, eliminarea integrală a producției de autobuze urbane cu emisii, până în 2035.

Colegislatorii au convenit să scutească totuși autobuzele interurbane de la acest obiectiv și să le plaseze alături de restul vehiculelor grele. O exceptare se va aplica pentru trei tipuri de vehicule: cele utilizate pentru minerit, silvicultură și agricultură, vehiculele destinate forțelor armate și pompierilor, precum și cele folosite în protecție civilă, ordine publică și îngrijire medicală./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 ianuarie