Compania privată Astrobotic publică în mod regulat știri despre starea modulului de alunizare Peregrine încă de la decolarea acestuia, pe 8 ianuarie, la bordul noii rachete Vulcan Centaur a grupului ULA, care reunește Boeing și Lockheed Martin. La scurt timp după ce s-a separat de rachetă, nava spațială a suferit o explozie la bord și a devenit rapid evident că nu va fi capabilă să aterizeze încet pe Lună așa cum era planificat inițial, din cauza unei scurgeri de combustibil.
Totusi, echipa de la Astrobotic a reușit să lanseze experimente științifice, pe care le-a desfășurat în numele NASA și al altor agenții spațiale, și să colecteze date de zbor. „Cea mai recentă estimare a noastră arată că nava spațială se îndreaptă spre Pământ, unde probabil va arde în atmosferă”, a declarat compania din Pittsburgh, Pennsylvania, pe reţeau X (fosta Twitter).
Robotul se află în spațiu de mai bine de cinci zile și este în prezent la 390.000 de kilometri de planeta noastră, a adăugat Astrobotic. Pe lângă echipamentul științific, nava spațială transportă marfă pentru clienții privați ai Astrobotic, inclusiv o cutie de băutură pentru sport, un bitcoin fizic, precum și cenușă și ADN de oameni și animale și echipamente NASA în valoare de peste 108 milioane de dolari care urma să fie plasat pe Lună.
Într-o oarecare măsură, se află la bord mostre ADN de la trei mari președinți americani: George Washington, John F. Kennedy și Dwight D. Eisenhower. Capsulele care conțin o parte din cenușa unor oameni celebri sunt concepute de compania Celestis și proiectul său „Tranquility”. Din anii 1990, compania a promis că va trimite în spațiu capsule care conțin cenușa unei persoane pentru o călătorie infinită. Trebuie să ai în jur de 10.000 de dolari pentru a-ți permite o capsulă. Dar această călătorie a fost gratuită pentru președinți, dar și pentru unul dintre creatorii seriei „Star Trek”, Gene Roddenberry. În total, cenușa a șaizeci și cinci de oameni și a unui câine, Indica-Noodle, se află în aceste capsule. După eşecul misiunii, aceste capsule vor fi probabil distruse sau pierdute pe fundul oceanului, pe Pământ. (www.lesoir.be – 18 ianuarie)/rcostea
RADOR RADIO ROMÂNIA (19 ianuarie)