Ungaria susține ferm și necondiționat aderarea Republicii Moldova la UE (Péter Szijjártó)

Ungaria susține ferm și necondiționat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, deoarece acest lucru ar fi benefic pentru comunitate și ar contribui la îmbunătățirea competitivității acesteia – a declarat joi, ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, la Budapesta.
În urma întrevederii cu viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, ministrul ungar a subliniat că poziția Ungariei este clară: performanța fiecărei țări care dorește să adere la UE trebuie evaluată individual.
„Traiectoriile de integrare ale diferitelor țări nu ar trebui să fie legate între ele, iar țărilor care au performanțe slabe nu ar trebui să li se permită să țină ostatice procesele de integrare europeană ale altor țări”, a subliniat oficialul ungar.
Péter Szijjártó a declarat că aderarea Republicii Moldova va fi în beneficiul Uniunii Europene.
„Credem că accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova ne-ar ajuta să ne asigurăm că Uniunea Europeană își poate îmbunătăți din nou competitivitatea”, a subliniat șeful diplomației ungare.
Ministrul ungar de externe a mai precizat că extinderea UE spre sud-est a fost întotdeauna o aspirație importantă a politicii externe ungare.
„Vom continua să fim la dispoziția Guvernului moldovean, așa cum am fost întotdeauna, și vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a contribui la accelerarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a declarat Péter Szijjártó./vblanka/ilapadat

(MTI – 25 ianuarie)