18 persoane au murit din cauza gripei în România în ultima săptămână, iar numărul total de decese cauzate de această afecțiune de la debutul sezonului rece este de 40. Potrivit Institutul Național de Sănătate Publică, în perioada 15-21 ianuarie s-au înregistrat peste 120.000 de cazuri de viroze respiratorii și aproape 7.000 de gripă, iar spitalele se confruntă cu o creștere a numărului celor care ajung la Unitățile de Primiri Urgențe. Managerul Institutului ”Matei Balș” din București, medicul Cătălin Apostolescu, a explicat la Radio România Actualități ce trebuie făcut când apar primele simptome.
Cătălin Apostolescu: Pentru orice om care începe să aibă o manifestare respiratorie, primele 24 de ore ar trebui să stea cuminte acasă, să încerce să se trateze, ca să zic așa, tradițional, adică cu antiinflamatorii și cu antitermice și simptomatice. Picături de nas, eventual un sirop de tuse, niște dropsuri din acestea pentru gât. Dacă după 24 de ore persistă simptomatologia sau se accentuează, recomandabil este să se adreseze medicului de familie și medicul de familie, pe baza examenului clinic și pe baza comorbidităților și a tuturor informațiilor pe care le are despre pacient, poate decide dacă acel pacient se poate trata în continuare la domiciliu sau este nevoie de trimitere către camera de gardă a unui spital.
Realizator: Puțin peste 1 milion de persoane s-au vaccinat antigripal în acest sezon, majoritatea din rândul celor care beneficiază de decontare în regim compensat./RADOR RADIO ROMÂNIA//ctuluc