Ministrul de externe al Slovaciei, aflat în vizită oficială la București, afirmă că țara sa susține aderarea pe deplin a României la Schengen

Realizator: Mihaela Enache – Ministrul afacerilor externe și europene al Slovaciei, Juraj Blanár, aflat în vizită oficială la București, afirmă că țara sa susține aderarea pe deplin a României la Spațiul Schengen. Pe agenda discuțiilor cu omologul român, Luminița Odobescu, s-au mai aflat intensificarea cooperării în diverse domenii, printre care energie, infrastructură, industrie auto sau de apărare ori turism. Cei doi oficiali au semnat și un program de cooperare bilaterală în domeniul educației. Corespondentul RRA Alina Stănuță are detalii.
Reporter: Slovacia susține România în privința aderării depline la Spațiul Schengen – spune ministrul de externe de la Bratislava, Juraj Blanár.
Juraj Blanár: Slovacia este de partea României în ceea ce privește aderarea la Schengen, deoarece România împreună cu Bulgaria sunt membri deplini în Uniunea Europeană și nu vedem niciun motiv dacă românii și-au îndeplinit toate criteriile pe care a trebuit să le îndeplinim și noi ca să nu fie membri deplini în Schengen. Și, în acest context, am discutat cu domnul ministru de externe din Austria.
Reporter: Ministrul român de externe, Luminița Odobescu, arăta, la finalul întrevederii cu omologul său din Slovacia, că temele de discuție au vizat și întărirea cooperării în domeniul securității și apărării.
Luminița Odobescu: Am abordat și aspectele privind impactul războiului de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei. Am reconfirmat, în context, susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Am prezentat măsurile multidimensionale luate de România, inclusiv în ceea ce privește facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina, dar și sprijinul acordat refugiaților ucraineni./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 ianuarie)