Duminică, oficialii ONU au implorat țările să revină asupra deciziei de a suspenda finanțarea agenției ONU pentru Palestinieni – UNRWA – jurând totodată că îi vor pedepsi pe toți angajaţii agenţiei implicați în atacul Hamas asupra Israelului și avertizând că sunt în joc ajutoarele pentru aproximativ două milioane de oameni din Gaza.
Cel puțin nouă țări, inclusiv cele mai importante donatoare, SUA și Germania, au întrerupt finanțarea pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni în urma acuzațiilor israeliene conform cărora o duzină din cei 13.000 de angajați ai săi din Gaza au fost implicați în atacurile de la 7 octombrie. „Deși le înțeleg preocupările – eu însumi am fost îngrozit de aceste acuzații – fac un apel ferm la guvernele care și-au suspendat contribuțiile să garanteze, cel puțin, continuitatea operațiunilor UNRWA”, a declarat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, jurând că va trage la răspundere „orice angajat al ONU implicat în acte de teroare”. El a adăugat că aceasta ar putea include urmărirea penală – o mișcare rară în cadrul organismului global, deoarece majoritatea personalului se bucură de imunitate funcțională, deși dl Guterres are puterea de a ridica această măsură de protecţie.
Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, a cerut de asemenea țărilor „să-și reconsidere deciziile înainte ca UNRWA să fie forțată să-și suspende acţiunile umanitare”. O investigație a ONU cu privire la acuzațiile israeliene este în curs de desfășurare. Peste 26.000 de oameni au fost uciși în cursul campaniei militare a Israelului împotriva Hamas în Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății din enclavă. În condiţiile în care fluxurile de ajutoare alimentare și medicale pentru teritoriu reprezintă doar o parte infimă a volumelor dinaintea conflictului, decesele cauzate de boli care pot fi prevenite, precum și riscul de foamete sunt în creștere, afirmă oficialii umanitari.
De la atacurile din 7 octombrie, soldate cu uciderea a 1.200 de oameni în Israel, majoritatea celor 2,3 milioane de oameni din Gaza au devenit dependenți de ajutorul oferit de UNRWA, inclusiv aproximativ un milion care au fugit de bombardamentele israeliene adăpostindu-se în facilităţile agenţiei. Observatorii și lucrătorii umanitari au spus că decizia donatorilor de a suspenda finanţarea ar amplifica foametea. „Donatori, nu înfometați copiii pentru păcatele câtorva lucrători individuali”, a spus Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați. Un expert desemnat de ONU pentru dreptul la hrană, Michael Fakhri, a avertizat că reducerea finanțării înseamnă că foametea este acum „inevitabilă” în Gaza.
Palestinienii și-au exprimat furia față de reducerea finanţării. „Obișnuiam să spunem că Israelul a declanşat un război al foametei împotriva noastră în paralel cu războiul său de distrugere, acum acele țări care au suspendat ajutorul pentru UNRWA s-au declarat parteneri în acest război și în pedeapsa colectivă”, a spus Yamen Hamad, care locuiește la o școală condusă de UNRWA din Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, după ce a fugit din nordul Fâşiei Gaza. Ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry s-a declarat „surprins” de decizia de întrerupere a finanțării UNRWA, despre care a spus că va provoca mai multă suferință palestinienilor. „Este această acțiune legată de politica de pedeapsă colectivă folosită împotriva civililor din Gaza? Acestea sunt întrebări pe care le putem pune în continuare”, a spus el într-o conferință de presă.
Rolul UNRWA a fost mult timp criticat de autorităţile din Israel, care susțin că agenţia a sprijinit Hamas de ani de zile – o acuzație pe care agenția o neagă. Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a cerut sâmbătă ca agenția să fie înlocuită cu alt organism și a îndemnat mai multe țări să reducă finanțarea. Purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a refuzat să răspundă direct la remarcile dlui Katz, dar a spus că UNRWA în general are un palmares puternic. Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat Israelul că a condus o campanie opresivă împotriva agenției. „Campania urmărește să lichideze problema refugiaților palestinieni”, a afirmat acesta. Înaltul oficial Hamas Sami Abu Zuhri a spus că acuzațiile israeliene împotriva UNRWA reprezintă o provocare la decizia de vineri a Curții Internaționale de Justiție care a ordonat Israelului să prevină actele de genocid în Gaza. Autorităţile de la Tel Aviv nu au oferit încă în mod public detalii despre presupusa implicare a personalului UNRWA în atacurile asupra Israelului. Antonio Guterres a spus că 12 membri ai personalului au fost implicați și că nouă au fost concediați, unul este mort și identitățile celorlalți doi sunt în curs de stabilire.
Nu a existat încă niciun semn imediat că țările ar fi ascultat apelul ONU de a relua finanţarea UNRWA. Cu toate acestea, Norvegia și Irlanda au anunţat că vor continua să finanțeze agenția. Autorităţile din Israel au criticat vehement ONU și în special pe Antonio Guterres încă de la începutul războiului. Ministrul de externe al Israelului de atunci, Eli Cohen, a declarat pe 14 noiembrie că dl Guterres nu este apt să conducă organizația, spunând că nu a făcut suficient pentru a condamna Hamas și că este prea apropiat de Iran. UNRWA a fost înființată pentru a ajuta refugiații din războiul din 1948 care a marcat înființarea statului Israel și oferă servicii de educație, sănătate și ajutor palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban. Chiar înainte de conflict, UNRWA se lupta să-și asigure finanțarea și a avertizat că este pe punctul de a se prăbuși. Mulți dintre cei 13.000 de angajați ai săi sunt ei înșiși refugiați și cel puțin 150 au fost uciși de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas./opopescu/gpodea
REUTERS – 28 ianuarie