Context
La 31 ianuarie 1854 s-a născut David Emmanuel, considerat ulterior întemeietor al şcolii matematice moderne din ţara noastră; membru de onoare al Academiei Române din 1936 (m. 1941). Doctor în matematici al Universității Sorbona (1879), a predat din 1882 până în 1928, când a ieșit la pensie, și între 1928-1930, ca profesor onorar, teoria funcțiilor și algebra superioară la Facultatea de Științe din București. Între 9-12 mai 1929 a fost președintele de onoare al primului congres al matematicienilor români, organizat la Cluj.
Doctor în matematici la Sorbona
S-a născut la București, într-o familie săracă și numeroasă, la 31 ianuarie 1854. Tatăl său, Manole Emmanuel a fost tâmplar. Face școala primară la Ploiești (1861 – 1864), ca în perioada 1865 – 1873 să parcurgă ciclul gimnazial la Gh. Lazăr și Gh. Șincai. Pasiunea lui David Emmanuel pentru matematică și tenacitatea sa, l-au făcut să ajungă la cele mai bune școli, unde își finalizează studiile. Și-a câștigat banii necesari singur, de pe vremea când era elev, oferind meditații la matematică. Ajunge, după multe dificultăți, cu ajutorul unei burse din partea Fundației Iacob Löbel, la Paris pentru perioada 1873 – 1879 la Paris, pentru a urma cursurile de matematici superioare ale Facultății de Științe și ale École Pratique des Hautes Études. În anul 1879 își ia doctoratul cu teza Étude des intégrales abéliennes de troisième espèce, devenind al doilea român doctor în matematici la Sorbona, după Spiru Haret.
În teza sa, matematicianul David Emmanuel a studiat integralele abeliene de speța a treia, integrale ce devin infinite, asemenea unui logaritm. Prin intermediul tezei sale, matematicianul a reușit să găsească toate proprietățile integralelor abeliene de speța a treia. În cercetarea lui a utilizat funcția lui Jacobi și studiile lui Briot, care fusese profesorul său. David Emmanuel devine, pe rând, profesor suplinitor la Catedra de Algebră și Geometrie Analitică la Facultatea de Științe din București, apoi la Școala Specială de Artilerie și Geniu. În 1882 intră ca profesor de algebră superioară și de teoria funcțiilor, la facultatea de Știință a Universității din București, unde profesează mai multe decenii. Aici, în 1888, a ținut primele cursuri de teoria grupurilor și de teoria lui Galois.
Toți matematicienii străluciți de mai târziu s-au considerat elevii lui. Printre studenții săi: Țițeica, Lalescu, Davidoglu, Pompeiu, Sanielevici, Myller, Stoilow, Onicescu, Moisil, Nicolescu, Vâlcovici, Froda și alții.
Președintele primului congres de matematică din România
David Emmanuel a fost președintele primului congres de matematică din România, desfășurat în Aula Magna a Universității din Cluj, la data de 9 mai 1929.A fost președinte de onoare al Biroul Congresului. Parte din Congres au fost și Gheorghe Țițeica, Dimitrie Pompeiu și I. Ionescu, în calitate de președinți, iar Petru Sergescu a avut rolul de secretar general. Lucrările s-au desfășurat pe patru secțiuni: Algebră și Analiză (prezidată de Simion Stoilow și Constantin Popoviciu), Geometrie (prezidată de Simion Sanielevici), Matematici aplicate (prezidată de Em. Filipescu, Theodor Angheluță și A. Maior), Istoria și didactica matematicii (prezidată de G. Bratu, G. Iuga și Octav Onicescu. Activitatea sa științifică a avut la bază studiul teoriei funcțiilor eliptice. David Emmanuel a obținut rezultate îmbinând ideile lui Weierstrass cu cele ale lui Cauchy. Spiritul riguros al lui Cauchy, Puiseux, Briot, Bouquet și-au pus amprenta asupra cercetărilor sale.
Activitatea intensă în calitate de profesor de matematică, prin susținerea cursurilor de teoria grupurilor și a celor referitoare la teoria lui Galois, au inspirat generații de studenți, viitori matematicieni de seamă ai țării.
A scris 14 cărți, între care:
– Étude des intégrales abeliennes de troisième espèce, teza de doctorat;
– 1904: Sur les intégrales pseudoelliptiques;
– 1913: Funcțiuni eliptice;
– 1924 – 1927: Lecțiuni de teoria funcțiilor
– Studiul integralei abeliene de speța a treia.
În memoria sa, o stradă din București îi poartă numele.
(Autor: Alexandru Balaci)
Bibliografie
Calendar Rador
https://galeriaportretelor.ro /item/david-emmanuel/
https://cartedemate.files.wordpress.com/2015/02/mari-matematicieni-romani.pdf