Realizator: Nicoleta Turcu – Guvernul a prelungit cu două luni plafonarea adaosului comercial la maximum 20% pentru unele alimente de bază. Lista este mai scurtă acum, pentru că au fost scoase cinci produse și au fost introduse doar două noi – magiunul și untul, unul dintre alimentele cu o scumpire semnificativă în ultimul an. Tot astăzi, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului de finanțe să calculeze rapid impactul neimpozitării pensiilor între 2.000 și 3.000 lei, să vedem dacă ne permitem, a spus prim-ministrul. Cu detalii de la Palatul Victoria, Petruța Obrejan.
Reporter: Petruța Obrejan – Termenul prevăzut pentru recalcularea pensiilor este 1 septembrie, a explicat premierul Marcel Ciolacu, precizând că nu există mai multe variante sau mai multe tranșe. El i-a cerut ministrului de finanțe, Marcel Boloș, să vină zilele următoare și să-i prezinte impactul de mărire a pensiilor între 2.000 și 3.000 lei.
Marcel Ciolacu: Până în 2.000 lei nu se impozitează nicio pensie, să vedem impactul între 2.000 și 3.000 lei, ca să mărim această marjă până la 3.000 lei fără impozitare, astfel încât să vedem dacă ne permitem şi aștept recomandarea ministrului finanțelor, după majorarea de 13,8 și recalcularea de la 1 septembrie, dacă ne permitem să avem și această scutire de impozite până în 3.000 lei.
Reporter: De asemenea, Guvernul a decis astăzi și majorarea de la 1.700 la 2.000 lei a plafonului maxim de venituri până la care o persoană poate beneficia de sprijinul material sub formă de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde. În acest an, tichetul social pe suport electronic are o valoare nominală de 250 lei și se acordă o dată la două luni. Banii respectiv vor putea fi utilizați exclusiv pentru achiziționarea de alimente și mese calde și pot fi utilizați în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări. Beneficiarii acestei măsuri sunt pensionarii din sistemul public de pensii, precum și persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei. Tot astăzi, Guvernul a decis și continuarea programului „Noua casă”, cu un plafon total de garanții de 1.000.000.000 lei, apreciindu-se că programul a contribuit la stabilizarea și maturizarea pieței imobiliare, precum și a pieței creditelor ipotecare./RADOR RADIO ROMÂNIA/denisse
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 ianuarie)