Vaslav Nijinsky – un balerin celebru

Context

Vaslav Nijinsky s-a născut pe data de 12 martie 1890, la Kiev și a trecut la cele veșnice pe 8 aprilie 1950. Nijinsky a fost un celebru dansator și balerin care a rămas în istorie pentru mișcările tandre.

Viața și opera

Vaslav a fost al doilea fiu al lui Thomas Laurentiyevich Nijinsky și Eleonora Bereda care au fost la rândul lor dansatori. Tatăl lui Valslav a fost un dansator celebru, datorită piruetelor mari. Familia Nijinsky a avut propria filmă de evenimente, unde puteai să închiriezi dansatori. Acest fenomen nu a fost întâlnit doar în imperiul rus, ci și în vestul Europei.
Copilăria a fost petrecută în Caucaz, în turnee, cu părinții lui. În timpul spectacolelor, Vaslav a fost inițiat în artele baletului iar talentul acestuia a fost remarcat de tatăl lui. La vârsta de opt ani, Nijinsky a intrat la Școala Imperială de dans de la Saint Petersburg. Pe perioada șederii lui, talentul lui Vaslav a fost remarcat de profesori. La vârsta de 16 ani, datorită talentului lui, atât familia, cât și cadrele didactice l-au obligat să finalizeze școala de dans și să se angajeze la teatrul Mariinsky. Vaslav a refuzat să se grăbească și a preferat să nu se grăbească cu pregătirea. Cu toate acestea, el a dansat în diverse spectacole, la teatrul Mariinsky, alături de grupul de balet al teatrului și ulterior, doar el, în diverse secțiuni ale spectacolelor. În orașul lui Petru ce Mare (Saint Petersburg), Vaslav a dansat într-un spectacol la care a participat și țarul. Ulterior, el a mai participat și la alte evenimente la Palatul de Iarnă.
Nijinsky a finalizat școala de dans în primăvara anului 1907, iar pe 14 iulie 1907, el s-a angajat la teatrul Mariinsky. Prima apariție pe scenă, în calitate de angajat , a fost în spectacolul „La Source”, alături de balerina Julia Sedova. Acest spectacol a fost un succes iar criticile la adresa performanței sale au fost puține. În cadrul teatrului Mariinsky, Nijinsky făcut echipă cu trei balerine faimoase: Mathilde Kschessinskaya, Anna Pavlovna Pavlova și Tamara Platonovna Karsavina. În calitate de „ danseur noble”, Vaslav a primit rolurile principale în spectacolele de balet: Ivanotschka, Giselle, Lacul Lebedelor, Frumoasa adormită și Chopiniana, în cadrul teatrului Mariinsky sau teatrului Bolshoi din Moscova.

În 1909, Sergei Diaghilev a fost împuternicit de marele duce Vladimir, să organizeze un grup de balet cu personal din teatrul Mariinsky și Bolshoi. În vara anului 1909, Diaghilev a decis să trimită grupul de balet la Paris, pentru a participa la câteva spectacole. Pe 17 mai 1909, primul spectacol a fost la Théâtre du Châtelet.Debutul lui Nijinsky la Paris i-au adus recunoașterea locală, pentru ca în câteva luni, să ajungă un dansator extrem de apreciat de critici, întrucât a primit rolul de dansator principal de la Diaghilev. Nijinsky a lucrat alături de coregraful Michel Fokine, între 1907-1912.

Talentul care s-a stins repede

Nijinsky a participat, ca dansator principal, în spectacolele: Le Carnaval, Les Sylphides , Le Spectre de la rose, Schéhérazade, Petrushka, Le Dieu bleu, Daphnis et Chloé, and Narcisse. Ulterior, el a participat și în alte spectacole, precum: Mephisto Valse, Les Papillons de nuit și The Minstrel. Până în 1917, Nijinsky a apărut în multiple spectacole, în aproape toate țările din Europa, Statele Unite și America Latină. Pe lângă cariera de dansator, din 1912 începe și o carieră de coregraf. El se căsătorește cu Romola, contesă de Pulszky-Lubocy-Cselfalva, în Buenos Aires, pe 10 septembrie 1913. În Primul și al doilea Război Mondial a fost internat în spital, după o cădere nervoasă dar și o boală bazată pe stres. Ulterior, în urma unor alte investigații, el a fost diagnosticat cu schizofrenie și a decedat la Londra în 1950.

(Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.britannica.com /biography/Vaslav-Nijinsky

https://www.npg.org.uk /collections/search/person/mp62097/vaslav-nijinsky

https://www.balletherald.com /vaslav-nijinsky-lost-legend-20-century-ballet/