Trecut cu vederea de multe ori chiar și de norvegieni, Bodø a fost de obicei văzut drept „poarta de intrare” către insulele mai epice Lofoten. Culmea culmilor este că situația s-a schimbat radical odată cu alegerea orașului drept Capitală Europeană a Culturii în 2024. În mod unic, orașul a câștigat oferta fără sprijin guvernamental. De fapt, oficialilor orașului li s-a cerut în mod explicit de către ministrul norvegian al culturii să NU aplice în cadrul proiectului. Dar, într-o manieră nordică înflăcărată, l-au ignorat și au reușit. Acest lucru s-a datorat, în mare parte, promisiunii lor de a spori reprezentarea culturii Sami – a indigenilor din nordul Scandinaviei – și a limbii, dar și prin artă stradală. „Scopul este ca toți tinerii din Bodø să poată comanda o cafea sau o bere în Sami”, a declarat directorul de program, Henrik Sand Dagfinrud, potrivit revistei Forbes. Cu siguranță au existat câteva clipe de surpriză când Bodø a fost anunțată drept una dintre Capitalele Europene ale Culturale pentru 2024, împreună cu Bad Ischl în Austria și Tartu în Estonia. În timp ce orașele mai mari au luat titlul în anii anteriori ai conceptului, în ultimii ani, orașele mai mici au împărtășit lumina reflectoarelor.
Reamintim că la fiecare trei ani, localități din țări din afara Uniunii Europene sunt invitate să participe la programul Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă nu face parte din Uniunea Europeană, Norvegiei i s-a oferit posibilitatea de a participa, pentru a treia oară, la proiectul Capitalelor culturale europene. Bodø devine astfel cel mai nordic oraș desemnat vreodată în istoria programului european, aflându-se mai aproape de pol decât alte foste capitale, precum Ulmea din Suedia sau Reykjavik din Islanda. Orașul cu 52.000 de locuitori se află imediat după Cercului Arctic, în regiunea Nordland, situat printre peisaje uluitoare. Organizatorii au pregătit aproximativ 1000 de evenimente culturale, care vor avea loc în Bodø și în regiunea Nordland, cu accent pe tineri, iar cuvântul-cheie este ”lumina”, acea lumină a Nordului care scaldă zilele dar și nopțile, în cursul verii polare. În Bodø, acestea vor fi centrate pe Stormen, o sală de concerte, un teatru și o bibliotecă, care a fost deschisă în 2014. S-a dezvoltat de la sat la oraș la începutul secolului al XIX-lea, datorită pescuitului și industriilor maritime, având, de asemenea, o bază a Forțelor Aeriene Regale Norvegiene și fiind „gazda” Muzeului Aviației Norvegiene. Astăzi, Bodø găzduiește Fram Kino, primul cinematograf din Norvegia, care a fost deschis în 1908. De asemenea, se mândrește cu clubul de fotbal Bodø/Glimt, cel mai nordic club care a câștigat o competiție de ligă națională europeană.
Scurt istoric al orașului
Bodø este un oraș de pescari, aflat chiar la nord de Cercul Arctic și capitala Nordland – o fărâmă de provincie care face legătura între sudul Norvegiei și nordul îndepărtat. Așezat într-o semilună de munți acoperiți cu zăpadă, buchetul său de case roșii, portocalii și albastre se uită sfidător spre neiertătoare Mare a Norvegiei. Orașul este centrul administrativ al municipiului Bodø și al Nordland. Este situat pe peninsula Bodø, între Vestfjorden și Saltfjorden, fiind cea mai mare zonă urbană și oraș din provincia Nordland și este al doilea oraș ca mărime din nordul Norvegiei. Nordland, o provincie cu peisaje uluitoare, fiorduri captivante și tradiții culturale vibrante, este o regiune în care măreția naturii și istoria umană se împletesc într-o narațiune captivantă. Amplasat în partea de nord a Norvegiei, Nordland este un loc în care fiordurile și munții nu sunt doar fundal, ci personaje centrale în povestea oamenilor care numesc acest pământ „acasă”. În colțurile regiunii sălbatice și expansive descoperim „tapiseria” istoriei Nordland-ului, țesut cu fire ale culturilor antice Sami, saga vikingilor, comerțul plin de viață al Ligii Hanseatice și spiritul de durată al locuitorilor săi moderni.
Satul Bodø a primit statutul de oraș în 1816 și la scurt timp după, în 1818, a fost cunoscut pentru afacerea Bodø, contrabandă de către comercianții britanici care mai târziu au fost compensați de Norvegia. Orașul Bodø a fost înființat ca municipalitate la 1 ianuarie 1838. La exact 100 de ani, 1 ianuarie 1938, o parte a municipiului vecin Bodin a fost transferată în orașul Bodø, pentru ca la 1 ianuarie 1959, o altă parte din Bodin să fie transferată în orașul Bodø, extinzându-și considerabil dimensiunea. Orașul este numit după vechea fermă Bodøgård, întrucât orașul a fost construit pe terenul său. Bodø este locul singurei academii de poliție din Norvegia în afara Oslo. Autoritatea Aviației Civile Norvegiene este situată în Bodø, la fel și Centrul Comun de Coordonare a Salvării din Norvegia de Nord. Cartierul general al Forțelor Armate Norvegiene pentru Norvegia de Nord este situat la Reitan, la est de oraș. Cel mai mare centru comercial din Nordland, City Nord, este situat tot în Bodø. Cu climatul său continental umed, sau chiar oceanic, Bodø este unul dintre cele mai nordice orașe din lume și singurul din interiorul Cercului Arctic cu o climă temperată de patru anotimpuri. Situat pe o peninsulă din Marea Norvegiei, Bodø are potențial pentru vânturi puternice atât dinspre vest, cât și din est. „Soarele de la miezul nopții” este deasupra orizontului de la 1 iunie până la 14 iulie (44 de zile), iar perioada cu lumină continuă durează ceva mai mult.
Bodø a jucat un rol important în timpul Războiului Rece ca bază NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord). În această perioadă tensionată a geopoliticii globale, așezarea strategică a lui Bodø de-a lungul Mării Norvegiei a făcut din aceasta un avanpost vital în strategia de apărare a NATO împotriva potențialei amenințări a Uniunii Sovietice. Astăzi, tensiunile Războiului Rece s-au diminuat, dar istoria lui Bodø ca bază NATO rămâne o parte din identitatea și moștenirea sa. Tranziția subliniază legăturile cu dezvoltarea urbană și inițiativele de consolidare a capacităților. De-a lungul timpului, orașele și nodurile din Nordland și-au demonstrat capacitatea de a se adapta circumstanțelor în evoluție. Nu numai că au rezistat la diferite ere industriale, ci s-au transformat și în comunități contemporane.
De-a lungul secolelor, pescuitul a fost nu numai un mijloc de întreținere, ci și un mod de viață pentru oamenii din Bodø și pentru comunitatea mai mare din Nordland. Istoria lui Bodø ca centru de pescuit poate fi urmărită încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, Bodø a înflorit cu adevărat în perioada de glorie a comerțului cu stockfish (pește nesărat, în special cod, uscat de aer rece și vânt pe rafturi de lemn pe țărm) în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Orașul a devenit un centru esențial pentru producția și exportul de stockfish, foarte căutat pe piețele internaționale. Istoria comerțului cu stockfish a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea țării, de pe vremea lui Petter Dass (preot luteran și cel mai important poet norvegian al generației sale, scriind atât imnuri baroc, cât și poezie topografică), și rămâne o parte vitală a vieții locuitorilor de zi cu zi atunci când ambarcațiunile de pescuit și traulele sosesc în porturile din tot Nordland-ul. Acest lucru se reflectă și în colaborările europene, cum ar fi poveștile Războiului Rece și ale celui de-al Doilea Război Mondial, unde acestea au influențat conștiința colectivă și încrederea în sine. Peisajele naturale uluitoare ale Nordland au oferit, de asemenea, o pânză captivantă pentru o tendință în creștere de instalații de artă în aer liber. Asemenea instalații de artă în aer liber, precum proiectul „Kulturlandskapet Nordland”, nu numai că sporesc atractivitatea vizuală a împrejurimilor, dar încurajează și o legătură mai profundă între artă, natură și observator.
Bodø are o istorie lungă cu Forțele Armate Norvegiene și în special cu Forțele Aeriene Regale Norvegiene (RNoAF). Cartierul General Operațional Comun al Forțelor Armate Norvegiene este situat la Reitan, la est de Bodø. Părți ale forțelor aeriene NATO care participă la evenimentul anual Cold Response sunt staționate la Stația Aeriană Principală din Bodø. Bodø MAS este o bază aeriană militară norvegiană majoră, care găzduiește două treimi din forța de luptă F-16 din Norvegia și două dintre RNoAF SAR Sea Kings. Bodø are o stradă numită Poarta Generalului Fleischer, în onoarea lui Carl Gustav Fleischer.
Muzeul Aviației Norvegiene și Muzeul Salten sunt situate în Bodø, Muzeul Salten având patru expoziții: pescuitul din Lofoten, o expoziție Sami, o comoară vikingă și o expoziție despre istoria orașului Bodø din 1816 până în 2000. Catedrala Bodø a fost construită în 1956, reprezentând arhitectura postbelică, în timp ce Biserica Bodin din afara centrului orașului datează din secolul al XIII-lea, reprezentând o biserică tipică medievală de piatră. Alte biserici din oraș includ Biserica Hunstad și Biserica Rønvik. Noul centru cultural „Stormen” (Furtuna) a fost deschis în 2014. Acesta conține o bibliotecă, o sală de concert și un teatru, clădirea fiind proiectată de Daniel Rosbottom și David Howarth. Bodø găzduiește în fiecare vară festivalurile culturale Nordland Musikkfestuke și Parkenfestivalen, precum și festivalul Bodø Hardcore, gratuit și bazat pe voluntariat, la începutul iernii.
Populația Sami
Poporul Sami a locuit istoric în zona cunoscută sub numele de Sápmi, care cuprinde Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia. Deși înrădăcinată în tradiție, prezența lor contemporană se extinde cu mult dincolo de pământurile lor ancestrale, comunitățile sami prosperând în întreaga lume. Astăzi, istoria și tradițiile Sami sunt vizibile în viața orașului și o putem găsi atât în muzică, artă, meșteșuguri, literatură, cât și în subiectele de zi cu zi din comunități. Provincia Nordland se întinde pe cinci zone de limbă sami – Sami de Nord, Lule, Pite, Ume și Sud. Îmbrăcămintea tradițională sami se numește gákti (nord), gáppte (Lule și Pite), gápttie (Ume), gaeptie (sud) și kofte (norvegiană). În mod tradițional, samii aveau multe mijloace de trai diferite în funcție de locul în care locuiau, cum ar fi pescuitul, culesul, vânătoarea, agricultura la scară mică și păstoritul. Mulți aveau, de asemenea, o conexiune socială strânsă și bazată pe resurse peste granițele mijloacelor de trai, numite „sistem verde”. Tehnica tradițională de cânt sami se numește joik. Se deosebește de tehnica vocală clasică și se făcea în mod tradițional fără instrumente sau doar cu o tobă. Astăzi, mulți artiști folosesc tehnica în cadrul muzicii moderne. Ziua Națională a Sami este 6 februarie. Ziua este sărbătorită în diferite moduri, inclusiv activități pentru copii, mese comune, defilări de haine tradiționale, decorare cu steagul Sami și intonarea imnului național sami.
Bodø – Capitala Europeană a Culturii 2024
După cum am mai menționat, este a treia oară când un oraș norvegian va fi Capitală Europeană a Culturii. La fel ca și primele două orașe alese (Bergen – anul 2000 și Stavanger – anul 2008), Bodø nu este capitala țării și nici măcar unul din orașele mari ale Norvegiei, ba mai mult, a reușit fară sprijin din partea guvernului. Este, însă, prima dată când un oraș de la Nord de Cercul Arctic este ales Capitală Europeană a Culturii. Se crede că tocmai faptul că orașul este situat în partea arctică a stârnit mult interes. Conform declarației primarului, Ida Pinnerod, cei implicați în proiect sunt foarte fericiți de rezultat și așteaptă cu nerăbdare să prezinte magia culturii arctice și să creeze noi conexiuni culturale. Organizatorii susțin că va fi un an de neuitat. Mulți călători internaționali cunosc orașul Bodø ca fiind una dintre cele mai lungi opriri în călătoria lor de pe coasta Hurtigruten sau îl văd că pe o capcană în drumul către insulele Lofoten. Cu toate acestea, sunt multe de văzut și de făcut în acest oraș nordic, ce funcționează ca o capitala regională a județului Nordland. Turismul a crescut masiv în ultimii ani, natura fiind atracția principală. Orașul este amplasat intre munți și ocean, oferind totul pentru o vacanță de vis, de la drumeții și observarea pasărilor, până la „vânătoarea” de Aurore Boreale. Sunt deosebit de populare călătoriile cu barca spre faimosul curent Saltstraumen din apropiere – despre care se spune că este cel mai puternic curent de maree din lume. Deși multe proiecte culturale sunt planificate pentru 2024, au fost de ajutor la câștigarea titlului și investițiile culturale deja realizate. Noua bibliotecă, centrul cultural și cultura Sami (indigenii Norvegiei), vor fi punctele-cheie pentru multe dintre activitățile planificate. Echipa care se ocupă de acest proiect dorește să creeze un adevărat fenomen cultural prin răspândirea limbilor Sami prin mesaje scrise pe tricouri, street art și articole uzuale. Primarul orașului consideră că acesta este un pas fantastic și extrem de important în crearea unui oraș mai interesant și divers, care să fie mai atrăgător atât pentru cei ce trăiesc în zona, cât și pentru vizitatori.
Anul culturii începe cu o ceremonie incredibilă de deschidere la portul de agrement din centrul orașului Bodø pe 3 februarie, publicul fiind insistent invitat să se bucure de spectacolul de pe scena plutitoare – inspirat din urechea unui cod. Spectacolul este creat și produs de phase7 din Berlin în colaborare cu Nordland Teater. După ceremonie, întregul oraș va fi parte dintr-o noapte culturală europeană plină de concerte și evenimente. „Toate galeriile vor avea vernisaje pentru expoziții și va exista o piață Sami la Rådhusparken. Deschiderea oficială va avea loc în sala de concerte Stormen, cu prezența reginei Sonja”, spune Helge Grønmo, director de comunicare și marketing al Bodø2024. Regina Sonja, Înaltul Patron al Bodø 2024, a acceptat o invitație de a deschide oficial Bodø 2024 în ziua ceremoniei oficiale. Directorul festivalului, Wallann Larsen, spune că Majestatea Sa va participa la o „recunoaștere și o inspirație extraordinare”. Decizia de a organiza o ceremonie de deschidere în aer liber în nordul Norvegiei în februarie este una curajoasă! Urmând să aibă loc în portul orașului, ceremonia de deschidere este de așteptat să atragă o audiență de 15.000 de persoane, cu mult mai mulți urmăritori în direct pe postul de televiziune NRK.
Organizatorii Bodø2024 – cel mai mare proiect cultural vreodată în nordul Norvegiei – speră că peste 500.000 de persoane vor vizita Bodø și Nordland în timpul anului Capitalei Culturale Europene. Aceasta va fi cea mai lungă petrecere din lume, atât ca timp, cât și ca suprafață acoperită, întrucât județul Nordland se întinde pe 800 km de la nord la sud. Și festivitățile vor dura un an întreg.
Așadar, ce oare au văzut oficialii CEaC la Bodø și nu au văzut nici măcar norvegienii? În primul rând, sentimentul crescând de antreprenoriat al cetățeanului și spiritul boem. Ascunse printre străzile cu model de grilă ale orașului se află o revoltă de artă stradală, o fabrică de bere tip boutique, arhitectură modernistă, festivaluri și o selecție în plină dezvoltare de localuri. Există chiar și un magazin care vinde accesorii din piele de somon. „Nu sunt sigur că Bodø avea reputația de a fi blând – pur și simplu nu aveam deloc reputație!”, spune Gro Bergrabb, directorul Nordland Musikkfestuke, un festival anual de muzică clasică găzduit pe fundalul vederilor epice ale fiordurilor. „Există o energie pozitivă în oraș acum, când trecem de la a fi o bază militară la un oraș modern, iar cultura joacă un rol important în această dezvoltare.”
Evenimentele variază de la găzduirea unui concert în interiorul Pluragrotte – cea mai mare peșteră plină cu apă din nordul Europei la sud de oraș – până la Project 67, un spațiu de artă mobil cu containere de transport, inspirat de cultura nomadă a popoarelor indigene din regiune. Concertul în Pluragrotte, planificat pentru Vinerea Paștelui, pe 16 și 17 martie, are loc într-o peșteră scufundată, fiind o adevărată premieră mondială. Toți participanții – muzicieni, tehnicieni și publicul restrâns (limitat la aproximativ 50 de persoane) – vor trebui să fie scafandri acreditați. Evenimentul face parte din conceptul „Leave Nothing but Footprints”, pentru a evita mutarea mulțimilor mari în locuri vulnerabile. Concertul va fi transmis printr-o producție cu mai multe camere, astfel încât să poată ajunge la un public global. Saxofonistul local Håkon Skog Erlandsen a cântat în mai multe locuri extreme, inclusiv pe vârful Muntelui Everest.
Mai există și proiectul SPIRE al Festivalului de Muzică Nordland, care sprijină tinerii muzicieni în primele etape ale carierei lor. SPIRE este un program de talente pentru tinerii muzicieni clasici cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani, în parteneriat cu Nordland Music Festival. Mentorul principal este Eldbjørg Hemsing, unul dintre cei mai faimoși violoniști din Norvegia.
În centrul tuturor evenimentelor se află Stormen, sala de concert modernistă și biblioteca din oraș, care a fost cotată printre primele zece cele mai frumoase din lume în 2016 de către Wired Magazine și care va servi drept loc principal pentru Bodø2024. Până și directorul Stormen, Rasmus Adrian, a rămas mut de uimire cu privire la ceea ce va fi prezentat în programul de capitală europeană, dar simte cu tărie că „într-un discurs public care ignoră tot mai mult ceea ce avem în comun ca ființe umane și de cele mai multe ori se concentrează pe conflictul și controversele care ne deosebesc, cred că este un gând revigorant faptul că orașele din întreaga Europă se angajează din când în când într-o sărbătoare a artei și culturii de un an.” Și acest contrast de artă și cultură este cel care vinde locul. De la clădirile protejate din Svenskebyen până la hotelul ultramodern Arctic Hideaway, o scurtă plimbare cu barca spre sud-vest și arta stradală avangardă care trăiește alături de bărcile tradiționale de pescuit… nu știi niciodată la ce să te aștepți.
Printre numeroasele manifestări pregătite cu migală de organizatori se vor regăsi și o Trilogie de teatru sami – cu scopul de a aduce „drama” sami unui public mai larg, o trilogie de teatru ambițioasă în care vor fi explorate teme despre dragostea pentru natură și viața în aer liber, relația străveche a umanității cu animalele, schimbările climatice, justiția pentru cei slabi și neprotejați și viitorul pământului – dar și Árran 360° – un hibrid de povestiri indigene și tehnologie inovatoare care va avea loc în cel mai mare lavvu din lume. Lavvu este o locuință temporară folosită de poporul sami din extremele nordice ale Europei de Nord, care are un design asemănător cu un tipi (sau tepee) nativ american, dar este mai puțin vertical și mai stabil în vânt puternic.
Muzeul orașului va fi transformat într-un muzeu Sami pentru un an întreg. Una dintre expoziții constă din 200 de artefacte, care provin din toată regiunea Sápmi. Expoziția va fi deschisă în februarie 2024. Prezentat ca fiind singura bienală de land art din Europa, cea mai recentă ediție a Bienalei Kjerringøy Land Art (K-Lab) se va deschide în iulie 2024, în urma unor evenimente de preview din acest an. Organizat în mod regulat din 2007, K-Lab este o platformă internațională, interdisciplinară și specifică locului, condusă de artiști, pentru land art. Kjerringøy este situat pe Karlsøyfjorden, la aproximativ 30 km nord de Bodø. Un grup de clădiri comerciale autentice bine conservate au devenit parte a Muzeului Nordland. Acum este un loc turistic popular și un loc de filmare. „Sunt invitați artiști care lucrează în diverse medii, cum ar fi sculptură, pictură, dans, performance, sunet, text, fotografie, video etc. Prin reunirea artiștilor din diferite discipline într-o comunitate creativă concentrată pe natură, discutăm despre conceptul de pământ și eco-art și creăm un loc de întâlnire pentru artiști și public”, precizează site-ul K-Lab.
Nordland by Light – Primul festival de lumină din Nordland se va deschide în noiembrie 2024, fiind unul dintre ultimele evenimente majore ale anului Bodø în centrul atenției culturale. Festivalul începe prin a stinge luminile în Nordland, inspirat de tendința în creștere a turismului cu cer întunecat. „Absența atât a luminii directe a soarelui, cât și a luminii artificiale oferă o oportunitate unică de a ne intensifica simțurile și, în același timp, de a comunica ceva substanțial despre cele mai importante probleme ale timpului nostru”, afirmă echipa de proiect. „În marea parte a programului vor fi instalații și spectacole temporare, dar ne imaginăm și instalații permanente de lumină ca parte a moștenirii Bodø 2024”, adaugă organizatorii.
Feeding Europe își propune să pună bucătăria arctică pe harta culinară. Festivalul Arctic Food de la Mosjøen face parte din program, la fel ca și o expoziție care prezintă o colecție unică de jurnale de călătorie arctice rare, prezentate împreună cu picturi și desene ale lui Peder Balke (1804-1887), unul dintre cei mai faimoși pictori de peisaje din Norvegia.
Sound of Silence va avea loc la Bodø și Vega în martie 2024, păsările marine pe cale de dispariție vor fi în centrul atenției cu o mare conferință internațională UNESCO, dar și artă, muzică (inclusiv o nouă simfonie compusă special) și activități pentru întreaga familie. NAISA – Asociațiile de studii indigene din America de Nord, cea mai mare organizație academică pentru problemele și comunitățile indigene, se mută de la Toronto la Bodø în vara anului 2024.
Cel mai sustenabil concert din lume, Pure Music, se va desfășura la data de 22 martie 2024, la Nordlandshallen, Bodø, fiind un proiect foarte important pentru organizatori, întrucât de la bun început și-au propus să fie cea mai durabilă Capitală Europeană a Culturii existentă vreodată. Un alt mare eveniment în aer liber din Bodø – pentru a sărbători Ajunul Nopții de Vară – este Mischief, la mijlocul verii, în data de 22 iunie. Participarea publicului va fi un element cheie al evenimentului. O nouă sculptură de 10 m înălțime dedicată celui mai faimos preot și poet din Nordland, Petter Dass (1647-1707) va fi dezvăluită pe 23 iunie, pe o insuliță de lângă coasta Helgeland, în Sandnessjøen. Sculptura se bazează pe o sculptură mai mică a artistului norvegian Gustav Vigeland. Artist: Frode Mikal Lillesund. O nouă expoziție Messy Corners/Det kontroversielle Hamsun din 2024 se deschide pe 16 martie. Cel mai faimos romancier din Norvegia, numit de unii „părintele literaturii moderne”, Knut Hamsun și-a pătat irevocabil moștenirea, fiind un susținător fervent al Germaniei naziste. Cunoscut antisemit, Hamsun a lăudat eforturile Germaniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și i-a curtat pe mulți ofițeri naziști de rang înalt, inclusiv pe Hitler și Goebbels, dându-i acestuia din urmă medalia cu Premiul Nobel. Hamsun a locuit la Paris, Franța și Germania și a vizitat alte câteva țări din Europa. Hamsunsdagene (Zilele lui Hamsun) va avea loc în perioada 4-10 august 2024.
Pietro Querini a fost un comerciant din secolul al XV-lea din Republica Veneția. Îndreptată spre Bruges în Flandra în 1431, nava sa comercială a întâmpinat o furtună teribilă în largul coastelor Franței și a naufragiat. Imediat după noul an, în ianuarie 1432, după săptămâni de plutire pe mare în condiții groaznice, supraviețuitorii au rămas blocați pe o insulă de lângă Røst. Doar 11 bărbați, dintr-un echipaj care număra 68 de oameni, au reușit să supraviețuiască. Au fost găsiți de pescarii locali și în cele din urmă au petrecut mai mult de trei luni împreună cu locuitorii din Røst, unde au experimentat o ospitalitate autentică, uimitoare, luând cu ei stockfish-ul și ducându-l la Veneția. Până în ziua de azi stockfish-ul este un ingredient important în bucătăria din Veneto – iar legăturile dintre regiunile Veneto și Lofoten sunt încă foarte vii, lucru pe care se va construi proiectul Via Querinissima.
Înființată pentru prima dată în 2012, opera își va face debutul internațional la Veneția în octombrie – un eveniment de trei zile care combină cultura și târgul comercial la prestigiosul Arsenale. Vor avea loc și spectacole în Bodø și Tromsø. O treime dintre locuitorii de pe insula Røst, Lofoten, sunt implicați în proiect ca voluntari. Opera a fost descrisă de Financial Times drept „cea mai emoționantă lucrare de teatru muzical care a fost scrisă vreodată despre peștele uscat”.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.lifeinnorway.net/bodo-2024-program/
https://adventure.com/bodo-norway-2024-european-capital-of-culture/
https://www.norwegian.com/en/inspiration/experiences/bodo-2024/
https://www.visitnorway.com/places-to-go/northern-norway/bodo/european-capital-of-culture/
https://visitbodo.com/en/topic/history-of-nordland/
https://visitbodo.com/en/press-info-about-bodo-2024-european-capital-of-culture/
https://www.ecocnews.com/capitals/item/634-bodo-2024-published-the-programme-of-the-events