Update: Pe data de 1 februarie 2024, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat stare de alertă epidemiologică în privința cazurilor de gripă.
Medici și directori din principalele spitale din București afirmă, de la începutul lunii ianuarie 2024, că un val de cazuri de gripă umple secțiile de specialitate și blochează camerele de gardă. Datele naționale publicate de Institutul Național de Statistică pe 4 și 11 ianuarie confirmă acest lucru, în contradicție cu un comunicat de pe FB al Ministerului Sănătății din 5 ianuarie. Această afirmație este așadar adevărată.
CONTEXT
Medicii din spitalele bucureștene se plâng încă de la începutul anului 2024 că nu mai pot face față valului de pacienți care se prezintă la urgențe cu simptome de gripă și că nu mai sunt locuri pe secții pentru cazurile grave. Intervievat de Agerpres pe 3 ianuarie, directorul Spitalului de Copii „Victor Gomoiu” sublinia că toate paturile sunt ocupate și că se așteaptă între 7 și 10 ore la triaj în camera de gardă.
Cu doar câteva zile mai devreme, pe 28 decembrie, directorul medical al Institutului Matei Balș, dr. Adrian Marinescu, atrăgea atenția într-un interviu pentru hotnews.ro că media zilnică a numărului de pacienți care se prezintă la camera de gardă în toată țara este de 250 de persoane, în condițiile în care, în vârf pandemic, această medie era de 300 de persoane.
În plus, un studiu intern realizat de laboratoarele REGINA MARIA arată o cerere de trei ori mai mare pentru testele care detectează virusul gripal de tip A și B în perioada 01-09 ianuarie 2023, față de aceeași perioadă a lunii decembrie 2022.
În fața acestor declarații ale medicilor și ale directorilor de spitale, reluate pe larg în presa din România, Ministerul Sănătății a reacționat pe data de 5 ianuarie cu un comunicat: „Atenție! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut”. Informația a fost postată și pe pagina de Facebook a Ministerului.
EXPLICAȚIE
În postarea pe Facebook din 5 ianuarie 2024, Ministerul Sănătății pare să dorească să atenueze comentariile alarmiste ale medicilor care vorbesc de un vârf de gripă care depășește capacitățile serviciilor de urgență. Ministerul se referă la datele publicate pe 4 ianuarie 2024 de Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, care estimează că în decembrie, mai precis în săptămâna 25.12.2023 – 31.12.2023, s-au înregistrat 53.870 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonie), cu 27,8% mai puține cazuri față de aceeași săptămână a sezonul precedent (74.567) și cu 13,5% mai puține cazuri față de săptămâna precedentă (62.287). În ceea ce privește gripa, în cifre absolute s-au înregistrat 3.296 de cazuri clinice de gripă la nivel național, față de 4.961 de cazuri în aceeași săptămână din sezonul trecut. (cifrele se referă la întreaga țară, nu doar la capitală).
Totuși, indicațiile medicilor de la fața locului ar fi trebuit să alerteze Ministerul Sănătății, deoarece acestea sunt directe și nu sunt legate de o întârziere a prelucrării datelor. De altfel, în următorul comunicat al INSP și al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile se precizează că în săptămâna 1-7 ianuarie s-au înregistrat 72.734 cazuri de infecții respiratorii, în creștere față de săptămâna anterioară (cu 35%), în timp ce cazurile de gripă înregistrate (4168) au fost cu aproape 1000 mai multe decât în săptămâna precedentă.
VERDICT
Ministerul Sănătății pare a fi lipsit de prudență cu privire la valul de gripă care afectează România la început de an. Cifrele Institutului Național de Statistică și Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile indică clar faptul că afirmațiile medicilor de la spitalele din București sunt adevărate.