Ambele așteptări ale Ungariei au fost îndeplinite, astfel nu a existat niciun motiv pentru a nu susține propunerea privind asistența financiară acordată Ucrainei la summitul Uniunii Europene de joi, a declarat ministrul ungar de externe într-un interviu acordat postului flamand de televiziune VRT și publicat duminică pe Facebook.
Péter Szijjártó a subliniat că au primit garanția că Ucraina nu va primi banii care i se cuvin Ungariei. Iar Comisia Europeană va elabora în fiecare an un raport, pe baza căruia Consiliul European va da îndrumări Comisiei, respectiv va exista un fel de mecanism de revizuire pentru a vedea cum cheltuiește Ucraina banii.
La remarca, potrivit căreia majoritatea susțin că Ungaria a dat înapoi fără să obțină concesii și a transformat înfrângerea în victorie, ministrul de externe a răspuns: „asta nu este o piață sau un bazar”, „nu a fost o târguială, nu am amestecat niciodată lucrurile care nu au nicio legătură între ele”. Însă, cel mai imprtant a fost ca Uniunea Europeană să nu finanțeze transportul de arme cu participarea Ungariei, a subliniat Szijjártó.
„Banii destinați Ucrainei servesc funcționării statului, acoperă cheltuielile sociale și de altă natură, ceea ce este foarte important, pentru că suntem una dintre puținele țări din UE care nu furnizează arme Ucrainei și nu intenționăm să schimbăm această politică, nu suntem dispuși să participăm la nicio operațiune comună, al cărei scop este transportul de arme”, a precizat ministrul ungar de externe, care a spus despre planul Serviciului Afaceri Externe al UE de a majora cuantumul Instrumentului european pentru pace cu 5 milioane de euro, astfel încât mai multe arme să poată fi livrate Ucrainei: „nu putem și nu vom opri pe alții să facă acest lucru”, aceasta este propria lor responsabilitate, ei trebuie să dea socoteală pentru acțiunile lor, cu siguranță nu vom face parte din decizie”.
La întrebarea, dacă Ungaria se va opune din nou, ministrul a amintit că ultima dată Ungaria nu şi-a exercitat dreptul de veto, ci s-a folosit de posibilitatea numită abținere constructivă și a precizat ferm că nu este dispusă să suporte nicio povară financiară și politică a unei astfel de decizii.
Ministrul a fost de acord cu reporterul că în Ungaria există o mare presiune, adăugând că acest lucru a existat și în ultimii 14 ani, deoarece țara reprezintă adesea o poziție contrară mainstream-ului.
Péter Szijjártó a spus despre premierul polonez Donald Tusk, că „este foarte, foarte neprietenos cu noi, ne vede ca pe un dușman”. Oficialii ungari înțeleg că aceasta este poziția sa politică, însă ungurii și polonezii trăiesc în frăție, astfel că nu-l vor lăsa să perturbe această frăţie”.
La întrebarea, de ce Viktor Orbán nu s-a întâlnit încă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a subliniat: „aceasta nu este o competiție de câte ori se întâlnește cineva cu cineva”.
Ministrul de externe a precizat că Ungaria desfășoară cea mai mare operațiune umanitară din istoria sa.”Am primit peste un milion de refugiați din Ucraina, în prezent sunt peste 1.500 de școli și grădinițe frecventate de copii refugiați ucraineni”, a subliniat Szijjártó, menţionând că nimeni nu vorbește despre asta, precum nu vorbeşte nici despre faptul că sunt ajutate o jumătate de milion de familii ucrainene în Ucraina.
„Deși nu am ascuns niciodată faptul că avem un conflict grav cu Ucraina din cauza încălcării continue a drepturilor comunității naționale maghiare din 2015, avem o așteptare foarte fermă de la prietenii noștri ucraineni ca aceste drepturi să fie restituite”, a declarat şeful diplomaţiei ungare, care a adăugat: la întâlnirea care a avut loc la începutul săptămânii trecute cu autorităţile ucrainene, partea ungară a oferit o listă detaliată cu se așteaptă să schimbe în legislația lor, iar dacă aceste aşteptări vor fi îndeplinite „vom putea deschide un nou capitol în relația noastră”.
La întrebarea, dacă i-a cerut vreodată ministrului rus de externe Serghei Lavrov să înceteze lupta și să retragă trupele ruse din Ucraina, ministrul ungar a răspuns: a spus foarte clar care este poziţia Ungariei, faptul că condamnă războiul pentru că este rău pentru Ungaria, Ucraina, pentru Europa. Ba mai mult, a condamnat războiul și la Săptămâna Rusă a Energiei de la Moscova, în fața a aproximativ o mie de participanţi.
„Suntem pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, nu poate exista nicio îndoială că integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și a tuturor celorlalte țări trebuie respectate, întrebarea este cum să oprim uciderea oamenilor. Cel mai important este să punem capăt războiului, să punem capăt uciderii și apoi pot veni şi negocierilor de pace și un acord de pace care să asigure pacea întregii regiuni în viitor. Este întotdeauna mai bine dacă soluția se naște la masa negocierilor decât pe câmpul de luptă, pentru că acolo nu există o soluție, cu cât va dura acest război, cu atât vor fi mai mulți morți și distrugeri”, a spus Péter Szijjártó.
La întrebarea, dacă îi va sfătui pe reprezentanții FIDESZ să susțină aderarea Suediei la NATO la ședința de luni a Parlamentului ungar, a răspuns că aceasta este propunerea Guvernului, dar mulți parlamentari se simt jigniți de politicienii suedezi care critică Ungaria. „Am spus clar colegilor suedezi că ar trebui să facă ceva pentru a-i asigura pe deputaţii ungari, de la care așteaptă să voteze pentru aderarea Suediei, că nu vor mai fi clasificați drept antidemocrați, deoarece acest lucru este nedrept”,a afirmat Szijjártó, care a adăugat că speră că această procedură poate fi încheiată în curând, dar nu înțelege de ce premierul suedez nu a reacționat încă pozitiv la invitația premierului Viktor Orbán, deși a vizitat Turcia înainte de ratificare, şi ar fi foarte potrivit să vină și în Ungaria./rganciu/denisse
(MTI – 5 februarie)