Prințul Harry a sosit la Londra, unde s-a întâlnit cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, după anunțul bolii

Prințul Harry a aterizat în Marea Britanie în semn de solidaritate pentru boala tatălui său, Regele Charles al III-lea, a relatat „Daily Mail”, precizând că cel de-al doilea fiu al monarhului ar fi sosit singur pe aeroportul Heathrow cu un zbor al companiei British Airways.
După câteva minute de incertitudine din partea presei internaționale, care vânează mereu ultimele actualizări despre cea mai faimoasă familie regală din lume, soția sa Meghan și cei doi copii ai lor, Prințul Archie și Prințesa Lilibet, au rămas acasă, în California.
Regele Charles a fost văzut din nou în public marți, deși în trecere, pentru prima dată de când a anunțat că a fost diagnosticat cu cancer, potrivit presei britanice. Suveranul se afla la bordul unui Royal Bentley împreună cu Regina Camilla, după ce l-a primit – aproape o oră – pe fiul său Harry, care tocmai sosise din Statele Unite pentru a-și întâlni tatăl la Clarence House, reședința sa din Londra. Charles și Camilla s-au îndreptat către Palatul Buckingham, unde îi aștepta un elicopter pentru a-i duce, potrivit „Mirror Online”, la reședința de la țară din Sandringham, în Norfolk. Din câte s-a aflat, deocamdată regele intenționează să își continue tratamentul aici.
Regele și-a informat personal copiii, William și Harry, precum și pe frații și sora sa, despre cancerul care i-a fost descoperit în urmă cu câteva zile, știre care inevitabil a făcut imediat înconjurul lumii, zguduind opinia publică britanică cu privire la soarta monarhiei, mai ales dacă regele ar decide să abdice din cauza problemelor de sănătate. Toate privirile, așadar, sunt îndreptate către William și fratele său mai mic, „exilat” în străinătate: i-ar putea apropia vestea bolii tatălui lor, după ani de certuri și tensiuni sau i-ar putea îndepărta definitiv?
Harry a plecat la scurt timp după ce a apărut vestea că tatăl său a fost diagnosticat cu cancer. „A fost descoperită la timp”, au spus medicii spitalului în care, înaintea suveranului, a fost internată și Kate Middleton, prințesa Țării Galilor, soția moștenitorului tronului William, supusă unei intervenții chirurgicale la abdomen, despre care s-a aflat numai că ea nu a avut o tumoră. Dacă, pe de o parte, s-a informat că a fost o operație planificată, pe de altă parte durata spitalizării și a convalescenței sale a alimentat speculațiile, și pentru că au fost anulate toate angajamentele sale.
Aproape în același timp cu internarea lui Kate, la sfârșitul lunii ianuarie, s-a dat vestea operației de rutină a regelui pentru o prostată mărită. Apoi declarația de luni seară, în care Palatul Buckingham a dezvăluit că suveranul suferă de o „formă de cancer”. Dezbaterea privind comunicatul Casei Regale, între nevoia de transparență față de țară și necesitatea păstrării intimității, este binecunoscută. Două linii de interpretare domină în mass-media și social media, unii salutând anunțul cancerului monarhului, iar alții exprimându-și regretul pentru informațiile limitate oferite.
Ipoteza abdicării, un tabù binecunoscut pentru monarhia britanică, rămâne limitată la câteva ziare și surse de nișă din presa Marii Britanii, dar vestea bolii Regelui Charles al III-lea ridică din nou această posibilitate în funcție de evoluția condițiilor sale de sănătate.
Dincolo de nemulțumirea legată de întoarcerea Prințului Harry la Londra și speculațiile cu privire la o posibilă abdicare, anunțul cancerului Regelui Charles al III-lea a pus în lumina reflectoarelor atitudinea „modernă” a Palatului Buckingham, care a ales transparența față de discreția tradițională.
În presa britanică și în străinătate, comentariile de a doua zi ridică perspectiva unui „annus horribilis” în 2024 pentru Coroana Britanică, unde mai mulți membri suferă de probleme de sănătate. O amintire a anului 1992, anul în care trei copii ai Reginei Elisabeta a II-a s-au despărțit și Castelul Windsor a fost devastat de flăcări.
Ed Cumming, în „Telegraph”, a subliniat „franchețea arătată de Palat în anunțul său: reprezintă o schimbare radicală față de modul în care familia regală a gestionat diagnosticele precedente”. Comentatorul amintește că, în septembrie 1951, lui George al VI-lea, un fumător înrăit, i s-a îndepărtat plămânul stâng din cauza a ceea ce atunci numeau eufemistic „anomalii structurale”. Termenul de cancer nu a fost folosit nici atunci când tatăl Elisabetei a II-a, după ce se pare că și-a revenit după o operație, a murit brusc cinci luni mai târziu, în februarie 1952.
„Regina Mamă” Elisabeta a luptat împotriva cancerului, într-un mod absolut privat. În biografia sa postumă a mamei Elisabetei a II-a în 2009, William Shawcross a dezvăluit că a fost tratată de două ori pentru boala despre care nu se știa nimic. În primul rând, cancerul de colon, apoi descris ca o simplă obstrucție intestinală. Apoi cancerul de sân, pentru care operația a fost acoperită printr-o simplă internare pentru „analize”. Ea își revenise foarte bine în urma acestor două patologii și a trăit până în 2002, ajungând la frumoasa vârstă de 101 ani. Şi mai recent, cauza decesului Elisabetei a II-a, în septembrie 2022, a fost prezentată drept „bătrânețe”.
Potrivit biografiei lui Gyles Brandreth – apropiat de Prințul Philip – publicată două luni mai târziu, suverana suferea de fapt de cancer osos, care nu a fost niciodată menționat oficial. Spre deosebire de predecesorii săi, Charles al III-lea domnește în epoca rețelelor de socializare, în care regulile care guvernează informaţia s-au schimbat radical faţă de cele în vigoare în trecut. Din acest motiv, și-a dorit să se facă util prin a comunica operația sa de prostată, tocmai pentru a pune în lumina reflectoarelor o patologie care afectează mulți bărbați, nu doar în țara sa. Urmând, aparent, aceeași logică și cu aceeași intenție de informare de „utilitate publică și comună”, luni seară, declarația emisă de Palatul Buckingham relata că: „Majestatea Sa a ales să-și împărtășească diagnosticul pentru a evita speculațiile și în speranța că poate ajuta publicul să înțeleagă oamenii afectați de cancer din întreaga lume”.
Până acum e bine, dar în „Times” Kate Mansey subliniază că, după ce a fost transparent cu privire la prostată, „Palatul a revenit la punctul de plecare cu declarații opace” despre cancerul lui Charles al III-lea. Potrivit acestuia, această semi-opacitate pune sub semnul întrebării noua eră de deschidere a Casei Windsor. O atitudine care, potrivit lui Mansey, riscă să fie contraproductivă pentru că deschide ușa la tot felul de interferențe și speculații asupra gravității stării de sănătate a suveranului. (www.rainews.it – 6 februarie)/oavram