2024. február 8.

Önkéntes katonákat keresnek

A Honvédelmi Minisztérium egy olyan projekten dolgozik, amelynek keretében az érdeklődő diákok katonai gyakorlaton vehetnek részt azért, hogy katonai alapismereteket szerezzenek. A hadsereg illetékesei és az ország miniszterelnöke ismételten megerősítették, hogy nem a kötelező katonai szolgálathoz való visszatérésről van szó, hanem önkéntes katonai gyakorlatokról, amelyekhez anyagi ösztönzőket kapnak azok, akik jelentkeznek.

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Cătălin Purcaru beszámolt, a diákoknak lehetőségük lesz kérésre az egyetemi szünetek alatt katonai alapismereteket szerezni. Tanulmányaik végén felvennék őket a hadsereg adatbázisába, vagy lehetőségük lenne katonai pályát választani. Időközben folynak a tárcaközi egyeztetések a honvédelmi vezérkar által kezdeményezett, a lakosság honvédelemre való felkészítéséről szóló jogszabálytervezetről. A törvénytervezet lehetővé tenné egy új státus bevezetését, nevezetesen az időszaki önkéntességet.

Ennek értelmében a 18 és 35 év közötti állandó romániai lakhellyel rendelkező fiatalok, nemre való tekintet nélkül, önkéntes alapon részt vehetnek majd egy legfeljebb négy hónapos katonai alapkiképzési programban. Az önkéntesek ingyenes szállást, felszerelést és élelmet kapnak, és a hivatásos katonákéhoz hasonló havi juttatásban részesülnek, amely akár 3000 lej is lehet. A képzési program végén három bruttó átlagfizetésnek megfelelő bónuszt kapnak, és a katonai központok nyilvántartásba veszik őket a műveleti tartalékba való felvételre. (Radio România Actualităţi)

Rabszolgatartás miatt vettek őrizetbe két férfit Giurgiu megyében

Az apát és fiát az ügyészség azzal vádolja, hogy hat fogyatékkal élő embert dolgoztattak és tartottak a két elkövető lakhelyén. A nyomozók szerint a két férfi 2021-ben elvette az áldozatok iratait, és azóta kihasználják, hogy a különböző fizikai és mentális betegségek miatt védekezésre képtelenek, valamint nem tudják eltartani magukat. A vádlottak otthonában több, nyilvánvaló egészségügyi problémákkal küzdő személyt találtak, akiket egészségtelen körülmények között szállásoltak el. (Radio România Actualităţi)

Alkohol- és drogtesztnek vetik alá az Arad megyei rendőröket

Ez a gyakorlat újdonságnak számít a Belügyminisztérium történetében. Az Arad Megyei Rendőrfelügyelőség vezetésének döntése értelmében minden rendőrtisztet szolgálatba lépésekor kábítószer- és alkoholfogyasztási tesztnek vetnek alá. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy néhány nappal ezelőtt két közlekedési rendőr állítólag botrányba keveredett egy aradi nyilvános helyen, egy buliban. A két rendőr ellen testi sértés vagy más erőszak és rongálás bűntette miatt nyomoz az ügyészség. (Radio România Actualităţi)

A kormánykoalíció ma tárgyal az európai parlamenti választások és a helyhatósági választások összevonásáról

Egyúttal dönthet a polgármester- és helyhatósági választások időpontjának előrehozásáról szóló törvényről. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői az eddigi egyeztetések után egyre inkább a két választás egyidejű megtartása mellett érvelnek. Marcel Ciolacu miniszterelnök máris elutasította, hogy ez antidemokratikus lenne, és elmondta, hogy kilenc másik európai ország már hozott hasonló döntést. A PNL szerint a két választás egyidejű megtartása magasabb részvételi arányt és – értelemszerűen – legitimitást biztosít a megválasztottak számára. Az ellenzék azonban hevesen bírálja ezt a lehetőséget, amelyet antidemokratikusnak és alkotmányellenesnek tart. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Jobboldal Ereje (Forța Dreptei) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) szövetsége bejelentette, hogy az Alkotmánybíróságon megtámad minden a választások összevonására vonatkozó törvénykezdeményezést, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) pedig tegnap este tüntetéseket szervezett a koalíciós pártok székháza előtt. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin