Considerat cel mai frumos fruct din lume, Fructul dragonului sau Pitaya creşte pe un cactus originar din America Centrală şi de Sud. Exteriorul său este impresionant, iar interiorul său nu este mai puţin încântător, devenind preferat de la prima vedere şi de la prima înghiţitură. Partea interioară este plină de seminţe mici şi negre şi are gust de kiwi sau pere. Se consumă direct crud sau adăugat la cocktailuri şi deserturi. Coaja nu se consumă. Fructul dragonului conţine fibre, antioxidanţi, vitamine şi minerale. Este o sursă bună de fier, magneziu, fosfor, zinc, potasiu şi vitaminele C şi E. 100 de grame de fruct conţin 1,2 g de proteine, 13 g de carbohidraţi şi 2,9 g de fibre fără grăsimi. Conţine peste 80% apă, fiind slab caloric, însă bogat în fitoalbumină, un antioxidant foarte puternic. Florile frumoase ale plantei pot fi văzute doar noaptea, fiind adesea numită „floarea lunii” sau „regina nopţii”. Există trei tipuri de fructe de dragon – roşu cu miezul alb, roşu cu interior roşu şi galben, atât la exterior, cât şi la interior. Se consumă după ce a fost tăiat pe jumătate, iar miezul se scoate cu o lingură. Fructul dragonului îmbunătăţeşte digestia şi accelerează eliberarea toxinelor din organism, reduce colesterolul şi hipertensiunea arterială. Are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Stabilizează nivelul zahărului din sânge. De asemenea, are proprietăţi antiinflamatorii. Fructul este extrem de util şi pentru sistemul endocrin. Este bogat în taninuri, benefice pentru vedere, şi în fier, esenţial pentru producerea globulelor roşii. Conţine acid folic, care este important pentru femeile însărcinate şi pentru dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, fructul dragonului poate provoca reacţii alergice./ddaniela
(www.focus-news.net – 9 februarie)