Senatorii vor relua săptămâna viitoare discuțiile despre eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale

Senatorii vor relua săptămâna viitoare discuțiile despre eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, în timp ce deputații sunt așteptați să voteze proiectul de lege care introduce sancțiuni pentru persoanele care folosesc inteligența artificială pentru a crea conținut audio sau video fals.

Reporter: Cătălin Purcaru – Actul normativ prevede că producțiile realizate cu ajutorul inteligenței artificiale pot fi difuzate în mass-media sau distribuite pe platformele online doar însoțite de mesajul „Acest material conține ipostaze imaginare”. Mesajul trebuie redat pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării, iar pentru conținutul audio trebuie să se audă la început şi la final. Nerespectarea măsurilor prevăzute constituie infracțiune, iar sancțiunile pot ajunge până la doi ani de închisoare. În ultima perioadă s-au înmulţit pe internet clipurile video false, între care folosirea frauduloasă a imaginii președintelui Klaus Iohannis, a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, și a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

La Senat urmează să se reia în comisia de specialitate dezbaterea ordonanței de urgență prin care concediile medicale sunt impozitate cu 10% de la începutul anului. Liberalii au depus amendamente pentru eliminarea procentului – spunea Nicoleta Pauliuc, senator PNL.

Nicoleta Pauliuc: Pacienții oncologici, mamele care sunt în concediu de creștere a copiilor, concediul medical pe care îl iau să nu mai fie impozitat.

Reporter: Opoziția insistă pentru procedură de urgență.

Simona Spătaru, senator USR: Aţi menţinut taxa pe boală pentru persoanele bolnave care intră în concediu medical.

Reporter: La finalul anului trecut, executivul a decis impozitarea suplimentar cu 10% contribuții la sănătate pentru concediile medicale. Scutirea se aplică doar pentru persoanele care au suferit un accident de muncă sau o boală profesională./RADOR RADIO ROMÂNIA//schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 februarie