După cum era și de așteptat, recentele declarații ale fostului președinte american Donald Trump, cu privire la o viitoare poziție a Statelor Unite față de aliații lor din cadrul NATO, au continuat să pună pe jar presa internațională, dar se pare că fiecare ziar a înțeles ce a vrut.
Cotidianul american The New York Times afirmă că, „atunci când Trump a amenințat să încurajeze Rusia să atace niște așa-ziși aliați NATO delincvenți, oficialii republicani s-au arătat fie de acord, fie oripilați, fie absolut indiferenți”. Pe aceeași temă, cotidianul britanic The Guardian titrează: „Republicanii cred că nu e nimic în neregulă cu apelul prin care Trump ar invita Rusia să atace aliați ai NATO”. Citat de același ziar, un senator republican ar fi afirmat: „Țările NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, precum Germania, încurajează deja agresiunea rusă or, președintele Trump trage pur si simplu semnalul de alarmă”. Iar într-un alt ziar britanic, The Independent, senatorul republican Paul Rand ar fi declarat: „Ce prostie a putut să spună!”. Deși, tot The Independent susține că Roger Marshall, un senator de Kansas, „a respins criticile la adresa declarațiilor lui Trump”.
Făcând aluzie la aceleași afirmații, citat de ziarul francez Le Monde, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar fi declarat: „Orice sugestie potrivit căreia aliații nu se vor apăra reciproc nu face decât să ne slăbească securitatea noastră, a tuturor, deci, și pe cea a Statelor Unite, sporind pericolul care apasă pe umerii soldaților americani și europeni”.
După cum era de așteptat, presa rusă a comentat și ea declarațiile lui Trump. Potrivit ziarului moscovit Pravda, „Casa Albă ar fi calificat afirmațiile lui Trump drept îngrozitoare și nebunești”. Și tot Pravda mai afirmă că „Trump nu vrea să ajute Ucraina pentru că nu are sens”.
Dar presa internațională nu neglijează nici alte evenimente în curs de desfășurare, cu posibile urmări și pe plan mondial. Bineînțeles, este vorba despe conflictul din Orientul Mijlociu, dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas. Ziarul israelian Ha’aretz se întreabă “de ce premierul Bejmanin Netanyahu vorbește mereu despre o viitoare operațiune a armatei israeliene în Rafah?” Și tot Ha’aretz subliniază că “Statele Unite au avertizat că nu vor fi de acord cu o operațiune militară în Rafah fără un plan vizând protecția palestinienilor ce vor fi strămutați”. Altminteri, presa locală, ca de altffel și ziare precum The Washington Post sau britanicul The Telegraph vorbesc despre faptul că “forțele israeliene au eliberat doi ostaici palestinieni în urma unui raid prin Gaza”.
În sfârșit, să ne oprim în nordul Europei, unde Finlanda are un nou președinte în persoana fostului premier Alexander Stubb. Americanul The New York Times este de părere că “pe noul președinte îl pândește un test neașteptat, care nu este Rusia, ci Trump”. Or, în eventualitatea în care Trump va redeveni președinte, “Stubb le-a spus deja alegătorilor ce are să facă: are să meargă cu Trump pe un teren de golf și are să-l lase să câștige”. Cotidianul italian Corriere della Sera amintește că, “în 2017, Stubb intenționase să iasă de pe scena politică, dar a renunțat la idee din momentul când Putin a invadat Ucraina”. Ziarul belgian La Libre Belgique afirmă că “premierul Stubb este deja hotărât să investească în NATO și a subliniat: “Atunci când patria te cheamă, răspunzi”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR RADIO ROMÂNIA)