Oamenii care nu au primit recunoașterea în familia din care au provenit sunt, de obicei, cei care vor sa ajungă la putere, să-i conducă pe alții, a declarat, joi, pentru agenția Rador, psihologul Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții „Porția de fericire”.
„Mulți oameni aleargă după putere. Mirajul puterii îi ademenește pe mulți. De ce vor puterea? Când te simți mic și neînsemnat vrei să capeți puteri nebănuite și miraculoase, precum eroii din serialele SF. Deci, vrei să ai putere (să fii la putere, cum se spune), când nu ai asta în interiorul tău. Când nu ai primit recunoașterea în familia din care ai provenit. Ești nevalidat și crezi că doar a fi la Putere te va face mare. Fără să realizezi că vei rămâne mic, oricum, pentru că așa te simți în forul tău interior. Crezi că a fi la putere îi va face pe ceilalți să se plece in fata ta (si asta se va întâmpla pentru un timp), adică TE VOR ONORA. Aștepți să te onoreze alții, fie pentru că nu te onorezi tu, fie pentru că ești un narcisist care se hrănește cu <onorurile>”, a explicat psihologul.
Ea a arătat că oamenii care vor puterea îi face pe unii să creadă că sunt mai presus de nemurirre și pot decide cine să trăiască și cine nu, fiind foarte multe exemple de acest fel în istorie, exemple care se vor repeta.
„Vrei puterea ca să fii puternic, ca să stăpânești lumea, ca să fii deasupra ei. Unii vor chiar să decidă ei, cine rămâne sau cine pleacă, pe motiv că Pământul ar avea resurse limitate și doar unii ar merita să beneficieze de ele. Adică, puterea te face să crezi , să îndrăznești să crezi că ești un fel de șef pe plantații de sclavi, cu drept asupra vieților altora. Așa a fost mereu și a dat naștere unor perioade monstruoase – Inchiziția, vremea lui Hitler etc. Și vor mai fi. ciclic”, a adăugat specislistul NLP.
Adevărata putere a omului este alta și ea se referă nu la a-i domina pe alții, ci la propria energie. ” Mai știți, cum își urau oamenii între ei , când se întâlneau? „Să ai putere să faci asta…!”. Adică?! „Să ai energie să faci asta”! Pentru că puterea ta înseamnă energia ta. Sunt lucruri care îți cresc puterea (adică, energia). Și sunt lucruri care își scad puterea. Care sunt lucrurile sau situațiile, care îți cresc puterea ta interioară? Care te încarcă cu energie? Cum faci să fii „în putere”, indiferent de vârsta pe care o ai? – a spus psihologul. Oamenii pot fi în putere, indiferent de vărsta pe care o au, dacă își urmează pasiunile, dacă jobul lor coincide cu vocația lor, cu menirea lor în viață. Joburile care nu le plac le fură timpul și energia, cele mai mari resurse ale unui om.
„Unii oameni stau pe lângă tineri ( tinerii sunt plini de energie, deci, de putere), alții lucrează cu pasiune foarte mult timp meseria pe care o au – sunt medicii, scriitorii, muzicienii, artiștii -, alții descoperă hobby noi – grădinăritul, gătitul, pictatul, decoratul… Toți aceștia știu că puterea e în ei și nu au nevoie să îi domine pe alții, ca să-și ia puterea….! Ei sunt oamenii liberi…!”, adăugat psihologul Emma Toader.
Székely Ervin, Rador