Liderii PSD și PNL, din nou față în față pentru a discuta despre modul în care vor fi organizate alegerile

Românii ar putea să afle astăzi de câte ori vor fi chemaţi la urne în anul electoral 2024, un an al tuturor alegerilor, în care pentru prima dată au loc toate tipurile de scrutin în mai puţin de șase luni. Vor fi cinci duminici electorale sau coaliţia se va înţelege până la urmă în privinţa comasării alegerilor. Au fost mai multe tentative eşuate pînă acum, care au adus şi tensiuni între partenerii de guvernare, iar şedinţa de astăzi ar putea clarifica situaţia, pentru că termenul până la care mai pot fi modificate datele alegerilor expiră la începutul săptămânii viitoare. Ne spune mai multe Alina Stănuţă.

Reporter: Liderii PSD și PNL vor sta din nou față în față pentru a discuta despre modul în care vor fi organizate alegerile în acest an. De la ultima ședință coaliției, au existat declarații ușor contondente între liderii PSD și PNL, de la distanță. Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, declara la Roma că trebuie stabilit un calendar pentru întreg anul electoral și abia apoi se poate vorbi despre comasarea unor alegeri.

Liberalii insistă pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și de la București, președintele PNL, Nicolae Ciucă, spunea că mizează pe rațiunea partenerilor de coaliție, astfel încât să se ajungă la o soluție în privința comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. În plus, spunea Nicolae Ciucă, orice prelungire a negocierilor privind o eventulă comasare după ziua de vineri este inoportună.

În condițiile în care neînțelegerile continuă între PNL și PSD pe tema calendarului alegerilor, este posibil ca românii să fie chemați la vot la termen. Astfel, potrivit calendarului atual, în 9 iunie sunt programate alegerile pentru Parlamentul European, iar în ultima duminică din septembrie, scrutinul pentru locale. Pe 24 noiembrie ar urma să se desfășoare primul tur al alegerilor prezidențiale, următoarea săptămână, scruinul pentru alegerea senatorilor și deputaților, iar pe 8 decembrie, turul al doilea al alegerilor prezidențiale./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 16 februarie