Liderul Hamas a acuzat Israelul că blochează o încetare a focului în Gaza

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat astăzi Israelul că blochează o încetare a focului în Gaza și a cerut din nou retragerea completă a forțelor israeliene din Gaza și ridicarea blocadei impuse enclavei.

Aceste pretenții ale Hamas au fost respinse anterior de Israel, care afirmă că vrea să elimine în întregime amenințarea grupării teroriste, pentru ca un atac terorist precum cel din 7 octombrie să nu se mai poată repeta. Israelul este presat însă și de o parte importantă din comunitatea internațională să accepte o încetare a focului, date fiind pierderile mari și gravitatea crizei umanitare din Gaza.

Între timp, Israelul a afirmat că numărul angajaților Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni care au legături cu grupări teroriste este mult mai mare decât al celor care ar fi participat la atacul terorist din octombrie.

Reporter: Ministrul israelian al apărării, Yoav Galant, a declarat ieri, în cadrul unui instructaj de presă pentru ziariștii străini, că Israel deține informații temeinice cu privire la faptul că peste 30 de angajați UNRWA au participat în mod activ la masacrul din 7 octombrie și la răpirea unor civili și militari israelieni. El a oferit cu această ocazie detalii despre cei 12 teroriști Hamas cunoscuți deja, angajați ai UNRWA, care au participat la invazia din localitățile israeliene învecinate cu Fâșia Gaza și a mai relevat că 12% din cei 13.000 de angajați ai Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni au legături cu organizațiile teroriste din Fâșia Gaza, 1.468 dintre ei fiind chiar activi în cadrul lor.

Ministrul apărării a mai reamintit că o anchetă publicată în urmă cu o lună de organizația non-guvernamentală UN Watch scotea în evidență că în timpul masacrului din 7 octombrie, profesori angajați ai UNRWA din Fâșia Gaza au felicitat și au sărbătorit comiterea ororilor prin mesaje transmise pe rețeaua Telegram, care numără peste 3.000 de profesori din Fâșia Gaza printre utilizatorii ei./mnecula/aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 17 februarie