Românii preferă să cumpere fructe și legume de producție autohtonă, deși prețurile acestora sunt sensibil mai mari decât ale produselor similare de import. Principalul motiv al deciziei este reprezentat de faptul că produsele românești sunt, în viziunea consumatorilor, mai sănătoase decât cele cultivate în străinătate.
Mai multe despre ce caută oamenii, cu precădere prin piețe, în această perioadă, aflăm din reportajul Mihaelei Buculei.
Reporter: Ce cumpără lumea în această perioadă, cu precădere?
-: Salate, verdeață.
Reporter: Şi se interesează atunci când cumpără, dacă sunt autohtone sau din import?
-: Da.
Reporter: Ce aveți românesc aici, la tarabă?
-: Ceapă, salata de Târgu Frumos, spanacul, castraveciorii.
Reporter: Ce cumpărați bun?
-: Zarzavaturi am cumpărat, salate.
Reporter: Vă interesați atunci când cumpărați dacă sunt din import sau autohtone?
-: Mă ghidez să văd care sunt autohtone.
Reporter: Vreți să mâncați sănătos?
-: Sănătos.
Reporter: Văd aici o diversitate de produse, ceapă, salată verde, pătrunjel, spanac, mărar. Toate sunt din producția dumneavoastră?
-: Da, din producția proprie, din solar.
Reporter: Întreabă lumea când vine la piață dacă este din producție proprie sau din import?
-: Da, unii întreabă.
Reporter: Cum îi vedeți, interesați sau?
-: Sunt și interesați, dar cei mai mulți se duc unde este marfă mai multă, diversificată.
Realizator: În Suceava, de exemplu, o salată românească se vinde cu cinci-şase lei, în timp ce una produsă în afara țării costă până în patru lei./mnecula/aburtica
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 17 februarie