Perspectivele turismului din alte state în Grecia nu vor fi influențate în acest an de evoluțiile economiei globale. Asta a arătat un raport recent al Institutului Asociației Întreprinderilor de Turism din Grecia, după cum transmite de la Atena, corespondentul RRA Michaela Lambrinidou.
Reporter: Grecia se pregătește intens pentru lansarea sezonului turistic 2024 și primele mesaje primite de la tour-operatori internaționali sunt pozitive. În pofida evoluțiilor din economia globală și a situațiilor tensionate din diversele regiuni, precum Ucraina sau Israel, perspectivele turismului „inbound”, adică turismului din alte state, în 2024, se pare că nu va fi afectat în Grecia, ea aspirând la un aflux și la profituri cel puțin egale cu cele obținute anul trecut, având în vedere trendul descendent al costului de energie, a costurilor de transport și a inflației.
Potrivit unui recent raport al INSETE, adică a Institutului Asociației Întreprinderilor de Turism din Grecia, cursul turismului va depinde din nou de menținerea și consolidarea pe mai departe a competitivității internaționale a produsului turistic grec. Succesul strategiei turistice este condiționat de cinci acte principale stabilite de INSETE, și anume: de infrastructură, și anume investițiile în sectorul turistic care vor fi făcute, competitivitate, managementul eficient al destinației, piața muncii, care în ultimii ani a avut de suferit ca urmare a unui deficit mare de personal, și sustenabilitatea.
Și în acest an, Creta pare că va fi nava emblematică a turismului grecesc. Destinația înregistrează deja semne pozitive de creștere de pe piețele tradiționale, precum a Marii Britanii, a Germaniei și a țărilor scandinave. O categorie turistică importantă este piața balcanică, un furnizor principal de turiști, cu precădere pentru destinațiile din nordul țării, în Halkidiki, în insula Thassos sau Samothraki și pe Muntele Sfânt, o sursă de turiști care sunt strâns legați de Grecia, o iubesc și aparțin categoriei repetitorilor și care piață turistică dă semnele unei reveniri dinamice.
O problemă cu care turiștii din Balcani se confruntă în fiecare an sunt timpii de așteptare pentru a trece pe teritoriul Greciei, mai ales în perioada de vârf a turismului, timpi care pot ajunge chiar la câteva ore de așteptare. Întreprinderile turistice din Grecia de Nord s-au adresat astfel din timp ministerelor de resort pentru a asigura fluxul normal al trecerilor, cu scopul de a preveni situații tensionate la punctele de frontieră, care adeseori afectează imaginea țării./geftene/csimion
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 februarie