Ajutoarele pentru încălzire și pentru plata facturii la curent vor fi acordate în continuare persoanelor cu venituri mici

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Ajutoarele pentru încălzire și pentru plata facturii la curent vor fi acordate în continuare persoanelor cu venituri mici. Este vorba despre 800.000 de familii care nu s-ar mai încadra în plafoanele stabilite, în urma creșterii pensiilor și salariilor. O decizie în acest sens este analizată de guvern și ar urma să fie adoptată săptămâna aceasta. Și tot pentru protejarea populației, executivul are în vedere măsuri pentru scăderea facturilor la utilități. Corespondentul RRA Petruța Obrejan relatează.
Reporter: Persoanele cu venituri mici ar urma să primească în continuare sprijin din partea statului pentru a-și putea plăti facturile la căldură și curent – spunea în urmă cu doar câteva zile premierul Marcel Ciolacu. Un proiect de act normativ în acest sens urmează să fie adoptat de executiv chiar săptămâna aceasta. El a explicat că la stabilirea drepturilor la aceste forme de sprijin nu vor fi luate în calcul majorările drepturilor de pensie și ale drepturilor salariale intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Aceste majorări, cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv cu 5% a salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice, față de nivelul acordat pentru luna decembrie a anului trecut ar fi pus o parte din persoanele aflate în categoria consumatorilor vulnerabili în situația de a le înceta dreptul la acest ajutor sau de a-l primi în cuantumuri mai mici decât cel primit anterior, existând astfel riscul de a nu-și mai putea plăti facturile.
Marcel Ciolacu: Fără această măsură, multor români le-ar înceta aceste ajutoare sau le-ar primi în valori mai mici. Ar fi profund incorect să ajungem la asemenea situații, mai ales în acest moment. Așadar, luăm această decizie de exceptare, fiind vorba de viața a circa 800.000 de familii ce beneficiază de aceste ajutoare.
Reporter: Pe de altă parte, Ministerul Energiei are în vedere o serie de măsuri care să ducă la scăderea facturilor la gaze naturale și energie electrică, iar în perioada următoare va promova și un act normativ în guvern, după obținerea tuturor avizelor necesare – spunea ministrul de resort, Sebastian Burduja./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie)