În pofida presiunilor, Serbia nu va impune sancțiuni Rusiei, declară președintele Serbiei

În interviul acordat Agenției ruse de știri TASS, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că, în pofida presiunilor din Occident, Serbia își va continua politica de a nu introduce sancțiuni Rusiei. „Nu ne batem cu pumnii în piept, dar, așa cum vedeți, răspunsul meu este că în continuare ne vom strădui să ne apărăm poziția cât mai mult posibil. Am reușit timp de doi ani. Dacă vom reuși în continuare, nu știu, dar sper” – a declarat Vučić în discuția cu directorul general al Agenției TASS, Andrei Kondrașov.

Vučić a subliniat că, atunci când a început războiul din Ucraina, Serbia a condamnat conflictul, dar a hotărât să nu impună sancțiuni Rusiei. „Când a început conflictul din Ucraina am spus că nu știu care vor fi evoluțiile. Atunci, la nivel de stat am hotărât să condamnăm conflictul, ca toți ceilalți, dar am spus că poziția noastră este să nu impunem sancțiuni Rusiei. Am spus aceasta pentru că noi știm din propria experiență cum este când ești supus sancțiunilor. Ar fi fost nedrept față de poporul rus” – a declarat Vučić, amintind că Serbia este singurul stat european care nu a introdus niciun fel de sancțiuni Rusiei. „Aveți mulți prieteni în toate statele europene, dar toți au impus sancțiuni Rusiei. Cineva va spune că sancțiunile au fost impuse de puterea centrală, deși ei au fost împotrivă, alții vor spune că au introdus sancțiuni, dar ajută prin alte mijloace. Singura țară care nu a impus sancțiuni Rusiei este mica Serbie” – a subliniat Vučić, adăugând că la fiecare reuniune internațională la care participă „sancțiunile împotriva Rusiei sunt principala temă de discuție”.

TASS amintește că după „începerea operațiunii militare speciale” din Ucraina Vučić a declarat că Serbia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu va introduce sancțiuni Federației Ruse. Tot atunci, Vučić a anunțat că Serbia suspendă temporar toate exercițiile militare și de poliție cu toți partenerii străini. De asemenea, Vučić a spus că Serbia consideră Rusia și Ucraina state prietene, că regretă ceea ce se întâmplă și că Belgradul este pregătit să ofere ajutor umanitar Kievului – adaugă TASS./rmihaj/schelaru

www.beta.rs – 21 februarie