Primul pacient căruia compania Neuralink, fondată de Elon Musk, a reuşit să-i implanteze un cip cerebral în creier poate să controleze un mouse de calculator prin gândire.
După cum a anunţat miliardarul american, experimentul este abia la început. Se speră ca, la finalul său, aceste intervenţii chirurgicale să poată trata boli precum paralizia, obezitatea, autismul, depresia sau schizofrenia. Cătălina Creţu are detalii.
Reporter: Progresul este bun şi pacientul pare să se fi recuperat complet, cu efecte neuronale pe care am putut să le prevedem, a scris Elon Musk pe reţeaua sa de socializare X, fostă Twitter. Pacientul este capabil să mişte un mouse pe un ecran doar prin gândire, a adăugat el. Următoarea provocare este de a determina subiectul să dea click pe mouse de cât mai multe ori, a mai spus miliardarul american. Operaţia a fost realizată luna trecută. Neuralink a folosit un robot pentru a amplasa un implant într-o regiune a creierului care controlează mişcarea.
CNN remarcă însă că detaliile privind aceste evoluţii sunt puţine. Mai mult, Elon Musk nu a oferit nicio dovadă în legătură cu rezultatele operaţiei. Neuralink nu este singura companie care face experimente în acest domeniu. O firmă australiană denumită Synchron a dezvăluit chiar anul acesta că implanturile sale le permit pacienţilor să controleze calculatoare personale. Aceste anunţuri reprezintă o presiune în plus pentru compania lui Musk, care s-a confruntat în repetate rânduri cu solicitări de evaluare şi control în ceea ce priveşte protocoalele sale de siguranţă. Neuralink a precizat că primul său produs se va numi „Telepatia” şi se va adresa persoanelor care şi-au pierdut capaciatea de a-şi folosi membrele./geftene/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 februarie