Un transplant de ficat fără întreruperea circulației sanguine, realizat pentru prima dată în Italia

Un transplant de ficat fără a se realiza întreruperea circulației sânguine a fost efectuat pentru prima dată în Italia, la începutul anului, la Centrul de Transplant de Organe din cadrul Spitalului “San Martino” din Genova, condus de medicul Enzo Andorno. A fost un transplant care a salvat viața pacientului, în care organul, pentru a-și păstra cât mai bine funcția vitală, nu a încetat niciodată să primească sânge în timpul trecerii sale de la donator către beneficiarul transplantului.

Operația a fost efectuată pe 8 ianuarie și pacienta a fost externată după trei săptămâni. In timpul intervenției pentru transplant, care nu mai fusese efectuată niciodată până atunci în Italia, ficatul a rămas în permanență “irigat” cu sânge și la aceeași temperatură, din momentul în care a fost efectuată prelevarea sa și până a fost reimplantat, cu avantaje importante în timpul operației, dar și după.

Tehnica inovatoare, realizată și datorită utilizării unui aparat pentru perfuzarea organelor, s-a dovedit eficientă nu numai în reducerea posibilității ca organul să sufere o deteriorare în timpul prelevării sau transplantului, ci și în garantarea unei mai bune conservări a tuturor caracteristicilor sale, cu reluarea imediată a funcției sale la persoana transplantată.

Beneficiara transplantului a fost o tânără care, la 72 de ore de la încheierea operației, datorită refacerii imediate a funcției noului ficat, a putut părăsi secția de Terapie Intensivă și, apoi, a fost externată din spital, 20 de zile mai târziu. “Donatorul era obez, iar ficatul său prezenta steatoză, o tipologie foarte fragilă și deosebit de sensibilă la întreruperea circulației sanguine, dacă am fi urmat metoda convențională de conservare la rece prin întreruperea circulației sanguine, ficatul nu și-ar fi reluat funcția în organismul receptorului”, a explicat medicul Enzo Andorno.

„Cercetarea științifică și tehnologică în domeniul transplanturilor a căutat în ultimii ani strategii utile pentru garantarea transplantului de organe, care până acum câțiva ani nu ar fi fost utilizabile pentru că erau considerate marginale, nepotrivite, la risc. Reducerea semnificativă a ischemiei între prelevare și transplant sau chiar eliminarea acesteia prin tehnici de perfuzie, garantează succesul operației. Alături de activitatea de sensibilizare asupra necesității donării de organe ca act de mare generozitate și solidaritate, desfășurată de coordonarea regională condusă de profesorul Alessandro Bonsignore, există și angajamentul Centrului de Transplant al Spitalului “San Martino”, condus de profesorul Enzo Andorno care vizează, prin tehnici de recondiționare a organelor, să garanteze o mai mare disponibilitate a acestora”, a declară consilierul regional pentru sănătate, Angelo Gratarola.

„De la redeschiderea Centrului de Transplant, Spitalul “San Martino” a reușit să finalizeze o serie de operații inedite, în Italia. Suntem cu adevărat mândri că putem conta pe o echipă care vizează îmbunătățirea continuă a procedurilor existente, precum cea condusă de medicul Andorno”, a subliniat directorul general al Spitalului “San Martino”, Marco Damonte Prioli.

Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA